Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.06.2018, 09:48

VI Міжнародний судово-правовий форум розпочав роботу у Києві VI Міжнародний судово-правовий форум розпочав роботу у Києві

"Ми будемо робити все, щоб суддівські колективи зрозуміли ті можливості, які надані суддівському самоврядуванню. Ми відвідуємо суди і бачимо ті умови, в яких працюють судді. Є системні питання, які мають бути вирішені. Суддівське співтовариство має зрозуміти, що забезпечення належних умов для роботи суддів і судів - це гарантія і внутрішньої незалежності, і дуже багато у вирішенні цього питання залежить від самих суддів."-  сказав Олег Ткачук, Голова Ради суддів України, виступаючи перед учасниками  VI Міжнародного судово-правового форуму, що розпочав свою роботу у Києві.

Цьогоріч до участі у форумі зареєструвалися майже 400 учасників і головно це судді, адвокати, викладачі права, правозахисники, представники юридичного бізнесу, органів влади, відомі вітчизняні й міжнародні фахівців у галузі права, студенти та представники інших правничих спеціальностей. Впродовж двох днів ці люди предметно обговорюватимуть питання, які безпосередньо стосуються результатів судової реформи в Україні, її здобутки і подальші кроки, зокрема, міжнародний та український досвід щодо утвердження незалежності суддів, проаналізують тенденції актуальних практик (корпоративних, податкових, банківських спорів, банкрутства, кримінальної відповідальності, майбутнє арбітражу і альтернативних способів вирішення спорів в Україні) крізь призму новацій процесуального законодавства, ознайомлять з міжнародними стандартами судочинства, обговорять питання кадрового забезпечення правосуддя, нові можливості, виклики і перспективи інституту адвокатури і сфокусуються на проблематиці конституційного судочинства та головному індикаторі ефективності судової системи – виконанні судових рішень.

Зрозуміло, що врегулювання заявленої проблематики значною мірою залежатиме від того, наскільки ефективною буде робота  правової системи загалом та суддів зокрема.

"З початком роботи Ради суддів України нового скликання визначила для себе завдання і напрямки, у яких має працювати. Найперше - це розробка заходів із забезпечення незалежності суддів, виконання цих заходів спільно з Вищою радою правосуддя, контроль за організацією діяльності судів, врегулювання, у межах закону, конфлікту інтересів, який інколи виникає у суддівському середовищі, робота над заходами, які стосуються попередження корупції у суддівських колективах і таке інше. Разом з тим, Рада суддів зважає на те, що у суді крім суддів працюють і працівники апарату, від діяльності яких також значною мірою залежить авторитет правосуддя як такого. Тому рада почала працювати над розробкою загальних, скажемо так, універсальних підходів до організації роботи  суддів та апарату суду", - зазначив Голова Ради під час виступу на першій панельний дискусії, що була присвячена ефективності правосуддя та суддівській незалежності.

Загалом, упродовж двох днів учасники форуму обговорять питання щодо кадрового забезпечення правосуддя, правозастосовуючих практик і процесуальних новацій, інституту адвокатури, міжнародних стандартів судочинства і національних правових традицій, виконання судових рішень та інші.

Слід зазначити, що сьогодні зі спеціальною доповіддю про результати і складові судової реформи (законодавчу, інституційну і кадрову) перед учасниками форуму виступив  заступник Глави адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов. Він наголосив, що за період судової реформи наймасштабнішим став старт роботи нового Верховного Суду, за формуванням якого пильно спостерігала не тільки українська, а й міжнародна спільнота, внесення комплексних змін до процесуального законодавства і набрання чинності Закону України "Про Конституційний Суд України". А зі створенням Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Вищого антикорупційного суду "інституційна складова судової реформи буде завершена, але відбудеться це не раніше 2019 року", - підсумував пан Філатов.

14 червня форум продовжить свою роботу.

Прес-служба РСУ