Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.11.2021, 15:37

Відкрите звернення Ради суддів України до Президента України щодо кадрового дефіциту у судах Відкрите звернення Ради суддів України до Президента України щодо кадрового дефіциту у судах

Вельмишановний Володимире Олександровичу!

Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, у своїй роботі завжди визначала пріоритетним відстоювання професійних інтересів суддів та працівників апаратів судів.

Так, у зв’язку з надходженням до Ради суддів України непоодиноких звернень щодо видачі Указів Президента України про призначення кандидатів на посади суддів та приведення суддів до присяги, Рада суддів України звертається  до Вас з наступним.

Відповідно до частини першої статті 128 Конституції України, призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом.

Частиною другою статті 80 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що Президент України видає указ про призначення судді не пізніше тридцяти днів із дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя.

На даний час у деяких судах у зв’язку з закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, не складенням суддями присяги, судочинство здійснюється на грані припинення, а у деяких – припинилося.

Наразі вісім судів, а саме: Авдіївський міський суд Донецької області, Ананіївський районний суд Одеської області, Васильківський районний суд Дніпропетровської області, Лугинський районний суд Житомирської області, Тальнівський районний суд Черкаської області, Тиврівський районний суд Вінницької області, Устинівський районний суд Кіровоградської області, Попаснянський районний суд Луганської області не здійснюють правосуддя, що своєю чергою позбавило громадян їх конституційного права на доступ до правосуддя та судовий захист своїх прав і свобод.

Як стало відомо Раді суддів України, наразі в Офісі Президента України перебуває 135 подань Вищої ради правосуддя про призначення на посади суддів до судів першої інстанції.

Крім того, 51 кандидат на посаду судді очікує складання присяги.

Зволікання із приведення суддів до присяги, а також видачею указів про призначення суддів має істотні негативні наслідки для здійснення правосуддя, адже у деяких місцевих судах така ситуація призводить до погіршення оперативності та якості розгляду судових справ, знижує рівень захисту прав і свобод людини і громадянина, у зв’язку з чим виникають серйозні проблеми із забезпеченням реалізації принципу доступності людей до суду та забезпечення їх права на вирішення судом справи упродовж розумного строку, про що неодноразово наголошувалося у зверненнях та рішеннях Ради суддів України щодо необхідності вжиття заходів до якнайшвидшого заповнення вакантних посад суддів у судах України задля забезпечення гарантованого Конституцією України права на захист.

Ще більше ці негативні наслідки посилюються з огляду на загальновідому проблему дефіциту суддівських кадрів в судах першої та апеляційної інстанції.

Так, станом на 01 листопада 2021 року з 7039 суддів в судах першої та апеляційної інстанції працюють 5033 судді, а право здійснювати правосуддя мають лише 4444 судді. До кінця поточного року повноваження з відправлення правосуддя закінчаться ще у 109 суддів, а тому загальна кількість суддів, які матимуть право здійснювати правосуддя, зменшиться.

Наразі більше двох років не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України, а Конкурсна комісія, що утворена для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та формування переліку кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, більше двох місяців не може розпочати свою роботу.

Такий стан речей нівелює сподівання суспільства на успішне завершення довготривалої судової реформи, оскільки, як декларувалося, її метою є приведення судочинства України до європейських стандартів та забезпечення захисту прав, свобод та законних інтересів громадян шляхом своєчасного, ефективного і справедливого вирішення правових спорів на засадах верховенства права.

Зазначене призводить до дестабілізації діяльності судової влади, руйнує сподівання суспільства на ефективність її діяльності.

Враховуючи викладене, а також потребу у заповненні вакантних посад суддів з метою забезпечення належного рівня судочинства, Рада суддів України звертається до Вас з проханням із розумінням поставитись до вирішення вкрай важливої для правосуддя проблеми та розглянути питання про видачу відповідних Указів про призначення на посади суддів кандидатів, щодо яких Вищою радою правосуддя було внесено відповідні подання, та в найкоротші строки привести їх до присяги.

Рада суддів України