Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.01.2020, 09:43

Вища рада правосуддя оприлюднила консультативний висновок до законопроекту № 2670 Вища рада правосуддя оприлюднила консультативний висновок до законопроекту № 2670

08 січня 2020 року, відбулося позачергове засідання Ради суддів України, на якому було прийнято звернення найвищого органу суддівського самоврядування до Вищої ради правосуддя та народних депутатів України стосовно проектів Законів України "Про внесення зміни до статті 142 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо пенсійного забезпечення та щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці" №2626 та "Про внесення зміни до пункту 24 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення "Закону України "Про судоустрій і статус суддів" №2670. 

Сьогодні, 13 січня 2020 року, на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя оприлюднено текст рішення ВРП № 22/0/15-20, ухваленого 9 січня 2020 року, про надання консультативного висновку до проекту Закону України "Про внесення зміни до пункту 24 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (реєстраційний № 2670 від 23 грудня 2019 року), внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом № 2670 запропоновано внести зміну до підпункту 4 пункту 24 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до якої пропонується відтермінувати на один рік норму щодо визначення з 1 січня 2020 року розмірів посадових окладів для судді місцевого суду – 30 прожиткових мінімумів, для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року. Відповідно у 2020 році розмір посадових окладів для судді місцевого суду становитиме 25 прожиткових мінімумів, для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Вища рада правосуддя, розглянувши запропоновану законопроектом № 2670 зміну та врахувавши позицію Національної школи суддів України щодо цього законопроекту, дійшла висновку про недоцільність його прийняття.

Як зазначено у консультативному висновку, статтею 130 Конституції України визначено, що держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів. У Державному бюджеті України окремо визначаються видатки на утримання судів з урахуванням пропозицій Вищої ради правосуддя. Розмір винагороди судді встановлюється законом про судоустрій.

З метою забезпечення фінансування та належних умов для функціонування судів і діяльності суддів у Державному бюджеті України окремо визначаються видатки на утримання судів з урахуванням пропозицій Вищої ради правосуддя.

Пунктом 24 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено поетапне підвищення посадового окладу для суддів держави.

У консультативному висновку, зокрема, зазначено, що відтермінування на один рік підвищення розміру посадових окладів суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів є фактично зміною гарантій, передбачених Основним Законом України для суддів.

З повним текстом рішення Вищої ради правосуддя від 9 січня 2020 року № 22/0/15-20 "Про надання консультативного висновку до законопроекту № 2670" можна ознайомитись тут 

За інформацією управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП

Прссслужба РСУ