Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

11.04.2019, 08:28

Захист вразливих груп населення у судах: британський досвід та українські можливості Захист вразливих груп населення у судах: британський досвід та українські можливості

Оксана Савенко, членкиня Ради суддів України, дев'ятого квітня 2019 року, взяла участь у засіданні круглого столу, який був присвячений обговоренню питання підвищення якості роботи судів із вразливими групами населення. Засідання відбулося за підтримки Проекту Європейського Союзу "Право-Justice", який представляла міжнародний експерт Анна Адамська та гість Проекту – суддя з Великої Британії пан Вітольд Павлак, який і презентував учасникам круглого столу досвід роботи судів Великої Британії із вразливими групами населення та такою категорію учасників судового процесу, як свідки (діти, які постраждали від насильства, жінки, які стали жертвами статевих злочинів, тощо).

Зокрема, суддя Павлак розповів представникам органів судової влади, а це фахівці з Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України та судових установ, про діяльність спеціального бюро підтримки свідків, що функціонує у Британії та яке надає інформацію, підтримку і поради свідкам. В англійському варіанті бюро - це відокремлені офіси, обладнані окремими кімнатами, у тому числі для дітей різного віку, де перед засіданням суддя має можливість поспілкуватися з дитиною, поставити запитання, відволікти її, зменшити хвилювання та страх перед суддею і процесом.

"В Англії за потреби під час розгляду справ у судових засіданнях потерпілі й обвинувачені не перетинаються під час процесу. Для цього використовуються ширми, окремі кімнати, перегородки або із зали судового засідання видаляють обвинуваченого, коли свідчення надає потерпілий", — зазначив суддя Вітольд Павлак.

Членкиня Ради суддів України, суддя Городищенського районного суду Черкаської області Оксана Савенко зазначила, що українські суди теж дбають про інтереси уразливих груп населення, але застосовують для цього систему відеоконференцзв'язку, яка встановлена в усіх судах держави. Разом з тим вона наголосила, що використання будь-якого позитивного міжнародного досвіду, який можливо застосувати у національних судах з тим щоб захистити права дітей та жінок, які страждають від насильства, і до яких необхідно вжити заходи безпеки, буде тільки вітатися.

У підсумку зустрічі, учасники круглого столу зійшлися на тому, що результати засідання стануть підґрунтям для посилення роботи Проекту з метою підвищення якості роботи судів із вразливими групами населення, у тому числі й для застосування в Україні досвіду Великої Британії у цій сфері.

Прес-служба РСУ