Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

15.02.2017, 14:18

Затверджено зразки скарг щодо дисциплінарного проступку судді та заяв про порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності Затверджено зразки скарг щодо дисциплінарного проступку судді та заяв про порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності

Згідно з частиною першою статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження. Відповідно до частини першої статті 107 цього Закону право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа; громадяни здійснюють таке право особисто або через адвоката, юридичні особи – через адвоката, органи державної влади та органи місцевого самоврядування – через своїх керівників або представників.

Частиною третьою статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що Вища рада правосуддя затверджує та розміщує на офіційному веб-порталі судової влади зразок дисциплінарної скарги.

Згідно з частинами першою та другою статті 39 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада відкриває та розглядає справи про порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності їх посад із діяльністю або статусом, визначеними Конституцією та законами України (справи щодо несумісності); справа щодо несумісності може бути відкрита за заявою будь-якої особи, якій відомі відповідні факти.

Відповідно до пункту 11.2 Регламенту Вищої ради правосуддя зразок заяви щодо несумісності затверджується Радою.

У зв’язку із зазначеним Вища рада правосуддя вирішила затвердити зразок скарги щодо дисциплінарного проступку судді (суддів) (дисциплінарної скарги)та зразок заяви про порушення суддею/прокурором вимог щодо несумісності; розмістити зразки дисциплінарної скарги та заяв про порушення вимог щодо несумісності на офіційному веб-порталі судової влади та на офіційному веб-сайті Ради.

«За законом будь-яка особа може звернутися зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді, проте може зробити це лише у відповідному порядку. Сьогодні ВРП затвердила зразок дисциплінарної скарги, виконавши вимоги Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Відтепер будь-яка особа, якій відомі дані, що можуть бути підставою для звільнення судді у процедурі дисциплінарного провадження, може звернутись до Вищої ради правосуддя, заповнивши відповідну дисциплінарну скаргу», – зазначив Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк під час брифінгу для представників засобів масової інформації.

За інформацією відділу взаємодії зі ЗМІ

Прес-центр судової влади