Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.12.2018, 15:42

​3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю ​3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Щороку, 3 грудня, у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Міжнародний день інвалідів акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі таких людей у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.

"У Раді суддів України не має достеменної інформації скільки інвалідів у нашій державі звертаються до суду так само, як нема інформації скільки людей з інвалідністю працює у правничій сфері, але ми чітко усвідомлюємо, що саме судова влада повинна для них створити максимально зручні умови у доступі до правосуддя", - вважає Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Він також зазначив, що та робота, яка ведеться органами й установами судової влади у співпраці з громадськими організаціями щодо забезпечення безбар’єрного доступу до судових установ маломобільних груп населення, етики спілкування з людьми з інвалідністю, їх правового статусу, забезпечення доступності суду та судової процедури вже дає свої позитивні результати. "Рада суддів України ретельно відслідковує ситуацію і на своєму рівні вживає відповідних заходів з тим, щоб виконувалися не тільки урядові документи, а й забезпечувався сам принцип безперешкодного доступу громадян до правосуддя" – сказав Олег Ткачук, спілкуючись з представниками громадських організацій, які представляють інтереси осіб з інвалідністю.

Олег Ткачук та адвокат Наталія Мороцька, яка активно займається правозахисною діяльністю, цього дня, через посередництво інноваційної освітньої платформи для підвищення кваліфікації практикуючих юристів "LegalHighSchool", привітали учасників дискусії "Зловживання процесуальними правами" з Міжнародним днем людей з інвалідністю. Вони побажали всім сили, натхнення і не здаватися перед можливими труднощами, бо людині властиво підкорювати найвищі вершини, коли є бажання і віра у силу свого розуму та духу.

Довідково: У світі налічується понад 1 мільярд людей з інвалідністю, що приблизно становить 15% населення усього світу.

В Україні ця цифра наближається до 3 млн. осіб і становить більше 6 % від загальної чисельності населення. 80% з них є людьми працездатного віку.

Прес-служба РСУ