Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.08.2019, 07:11

"Якщо судова влада хоче бути владою, вона має вміти вирішувати свої проблеми",- зазначає Голова РСУ Богдан Моніч

Якщо судова влада дійсно хоче бути владою, вона має демонструвати вміння вирішувати свої проблеми, зазначає Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

На відміну від більшості органів та інституцій влади, для яких традиційно початок серпня - це розпал відпусток, для Ради суддів України останній місяць нинішнього літа - гаряча "робоча" пора. Пора, коли проводяться усі необхідні підготовчі й організаційні заходи напередодні XVII позачергового з'їзду суддів України (відбудеться 29-30 жовтня 2019 року), а також конкурсна процедура з відбору кандидатів, які виявили бажання зайняти посади судді Конституційного Суду України по квоті найвищого органу суддівського самоврядування, вирішуються поточні завдання і в частині кадрового забезпечення судової системи.

Окрім цього, у Раді суддів України відбулася зміна керівництва, коли п'ятого липня суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук заявив про наміри балотуватися а посаду судді Конституційного Суду  і склав свої адміністративні повноваження у вищому органі суддівського самоврядування. Новим Головою Ради суддів України було обрано суддю Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдана Моніча.

З урахуванням великої кількості інформаційних приводів, спілкування (кореспондентка Ольга Кірієнко, фото Євген Король, газета "Юридична практика") з новим керівником нового органу суддівського самоврядування було обумовленим. Богдан Сильвестрович на пропозицію відгукнувся, знайшовши "вікно" для зустрічі у своєму щільному графіку, бо його щотижневий робочий маршрут справді вражає. Судді доводиться "курсувати" між трьома містами: Києвом - містом офіційної "дислокації" Ради суддів України, Житомиром, де він раніше жив і працював суддею Житомирського апеляційного адміністративного суду, котрий, як відомо, у процесі проведення минулорічної оптимізації апеляційної ланки був ліквідований, та Вінницею, де зараз знаходиться його нове місце роботи - Сьомий апеляційний адміністративний суд. Відмова від такої опції, як відрядження на період виконання обов'язків Голови РСУ, що передбачена законом, - свідомий вибір Богдана Моніча. На його переконання, працюючи на керівній посаді у вищому органі суддівського самоврядування, суддя не  має "відриватися" від колективу і виконання своєї основної функції - здійснення правосуддя.

Інформацію з перших уст про "залаштунки" підготовки до головного суддівського форуму і не тільки читайте в інтерв'ю Богдана Моніча виданню "Юридична практика".

Прес-служба РСУ