Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.10.2021, 05:32

Актуальні питання розслідування випадків перешкоджання журналістській діяльності обговорили вчора в Києві Актуальні питання розслідування випадків перешкоджання журналістській діяльності обговорили вчора в Києві

4 жовтня 2021 року відбувся круглий стіл “Роль прокурорів у справах про злочини журналістів”, організований Національною спілкою журналістів України. В ході круглого столу обговорювались актуальні питання розслідування випадків перешкоджання журналістській діяльності, роль органів прокуратури у справах злочинів проти журналістів та презентували спеціальне видання ЮНЕСКО - «Рекомендації для прокурорів у справах про злочини проти журналістів».

«Як члени судової спільноти, прокурори можуть відігравати істотну роль у захисті та просуванні основних прав, включаючи право на свободу вираження поглядів. Ми сподіваємось, що ці Рекомендації стануть корисним інструментом для прокурорів України не тільки для розслідування вбивств, погроз насильством та нападів на журналістів, а й для подальшого запобігання такого виду злочинів», – наголосив у спеціальному відеозверненні до учасників заходу в Києві керівник Секції свободи слова і безпеки журналістів ЮНЕСКО (Париж) Гільєрме Канела.

В ході дискусії учасники порушили актуальні питання розслідування випадків перешкоджання журналістській діяльності, роль органів прокуратури у справах злочинів проти журналістів, механізми та імплементації міжнародного досвіду захисту прав журналістів до національних стандартів, адже за статистикою Офісу Генерального прокурора, станом на 29 вересня у провадженні перебували 285 кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень стосовно журналістів. В 169 випадках ще проводиться досудове розслідування. Кожне п’яте кримінальне провадження за фактами правопорушень проти журналістів розслідується три роки і довше, а до суду передається одне з десяти.

Раду суддів України під час заходу представляв Андрій Потапенко. "Свобода слова і незалежність журналістів – є основою демократії в будь-якій країні як і незалежність суддів, а зміцнення довіри громадянського суспільства до судової влади можливе лише через незалежного журналіста, який здійснює свою професійну діяльність у безпеці", - наголосив член Комітету Ради суддів України з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко. 

Він також проінформував учасників круглого столу про актуальні статистичні дані розгляду у судах кримінальних проваджень щодо злочинів проти журналістів у 2020-2021 роках, окресливши проблемні питання досудового розслідування злочинів та доступні журналістам механізми захисту у судах України.

У Національній спілці журналістів України наголошують на важливості журналістської солідарності та об’єднанні зусиль із владою і правоохоронними органами у захисті прав українських журналістів та свободи слова: Через публічні заходи, конференції та заяви нам необхідно ефективно убезпечувати журналістів. Тобто, покарання за перешкоджання журналістській діяльності в Україні має бути невідворотнім та вагомим, - зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Андрій Потапенко висловив готовність та сподівання на подальшу співпрацю Ради суддів України зі Національною спілкою журналістів України задля зміцнення високого авторитету у суспільстві судової влади та незалежної журналістики, поширення кращих практик із захисту професійної діяльності журналістів.

Участь у заході також взяли представники Офісу Генерального прокурора, Київської обласної прокуратури, судді, журналісти, медіаексперти та медіаюристи.

Довідково:

З 2013 року у рамках програми «UNESCO Judges’ Initiative» пройшли підготовку понад 23 000 представників судової гілки влади та громадянського сектору з усього світу.

Ці навчальні заходи сприяють реалізації Плану дій ООН щодо безпеки журналістів та проблеми безкарності, метою якого є створення вільного та безпечного середовища для журналістів та працівників засобів масової інформації.

Частиною цієї стратегії є співпраця з прокурорами за сприяння Міжнародної асоціації прокурорів, що призвело до спільної розробки «Рекомендацій для прокурорів у справах про злочини проти журналістів». Зараз це видання доступне на 16 різних мовах, у тому числі завдяки допомозі Національної спілки журналістів України – українською.


Пресслужба РСУ