Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.04.2019, 09:10

"Актуальні проблеми вирішення спорів у судах (процесуальні аспекти)" - засідання круглого столу у Чернівцях

11 квітня 2019 року на базі юридичного факультету Чернівецького Національного Університету імені Юрія Федьковича відбувся круглий стіл на тему: "Актуальні проблеми вирішення спорів у судах (процесуальні аспекти)" , в якому взяли участь Ремко Ван Рі, доктор права, професор Маастрихтського університету з Нідерландів, міжнародний експерт Проекту ЄС "Право-Justice"; Анатолій Селіванов, доктор юридичних наук, постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України; Корнелія Вельк, доктор права, суддя з Німеччини (м. Гамбург); провідні науковці Буковини, а також судді з різних юрисдикцій Чернівецької області, в тому числі Вікторія Чебан, суддя Шевченківського районного суду м. Чернівці, член Ради суддів України.

Судді та науковці активно обговорювали нові зміни в процесуальні кодекси, які визначили своїми загальними цілями спрощення доступу до правосуддя, підвищення ефективності процесу, покращення якості судочинства та врегулювання питання судових витрат, а також і питання впровадження інституту приватних виконавців. Відбулась дискусія з приводу того, чи обов'язковість представництва адвокатом підвищує якість судового рішення та чи впливає це на ефективність судового провадження. А також науковців цікавило питання, чи рішення касаційних судів в сучасний період дають достатнє розуміння про те, яким чином касаційний суд застосовує чи тлумачить закон.

В тому числі науковці обговорювали питання необхідності додаткової підготовки юристів для покращення розуміння процесуальних правил. Акцентували на тому, що було б корисним, щоб процесуальні правила загалом часто не змінювались, аби судді та адвокати змогли знайти шляхи вдосконалення судового процесу на практиці.

Професор Ремко Ван Рі – зауважив на необхідності більше приділяти уваги позасудовому вирішенню конфліктів. Пояснив, що в англійському процесуальному законодавстві існує обов'язкова стадія перед судового обговорення, коли сторони обмінюються документами без участі судді, І якщо сторони цього не зробили, передбачені навіть санкції. Зазначене впливає на суттєве зменшення навантаження на суддів.

Суддя Корнелія Вельк пояснила, що в Земельних судах Німеччини, а також Федеральному та Верховному судах , якщо сторона прийшла без адвоката, то фактично фіксується її неявка, що дає підставу для винесення заочного рішення. При цьому, повторне оскарження та скасування заочного рішення по одній справі є неприпустимим.

Вікторія Чебан, в свою чергу, поділилась з колегами канадським досвідом, який отримала делегація Ради суддів України під час навчального візиту до Канади в листопаді 2018 року, до складу якої вона входила. В тому числі і в частині, коли судді провінції в Канаді можуть не застосовувати Закон, якщо вважають його неконституційним, а також стосовно скорочених процедур розгляду судових справ та винесення усних вироків.

"Канадська суддівська асоціація серйозно впливає на законопроекти в їх державі. Хотілось би і щоб в Україні думка, наприклад, тієї ж Ради Суддів України, яка по суті представляє весь суддівський корпус, була почута законодавцем", - висловила надію Вікторія Чебан.

"На круглому столі з участю суддів та науковців сьогодні активно обговорювалось питання чи забезпечує актуальна судова практика більш уніфіковане застосування закону по всій країні. Більшість схиляється до думки, що так. При цьому, проблемою до сьогоднішнього дня постає існуючий в кримінальному судочинстві інститут скасування судових рішень з направленням справ на новий судовий розгляд, і як наслідок, в окремих випадках тривале тримання обвинувачених під вартою та порушення розумних строків розгляду справ, враховуючи також і "дефіцит"  працюючих суддів в країні", - зауважила Вікторія Чебан. 

Прес-служба РСУ