Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.05.2021, 08:12

Богдан Моніч: "Оптимізація судів відбудеться, але масового закриття судів і скорочення апарату не буде" Богдан Моніч:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч розказав "Судово-юридичній газеті" про те, як розгортається процес створення нової мережі судів України, який у суддівській спільноті називають "оптимізацією судів".

"Нині у пріоритеті варіант оптимізації із загальним скороченням кількості судів та зі збереженням базових районних судів у конкретних районах. При цьому, суди, котрі будуть ліквідовані, не припинять здійснювати правосуддя, бо замість самостійних судів вони стануть філіями новостворених окружних районних судів", - сказав Голова РСУ кореспонденту видання.

Богдан Моніч зазначив, що такий варіант дозволить уникнути значного скорочення працівників апарату судів.

"Позаяк ліквідовані суди продовжать свою роботу як філії новостворених окружних судів, то судді й апарат судів, за незначним скороченням, продовжать працювати у тих же приміщеннях, що й працювали. Тому значного скорочення апарату, у такому варіанті, вдасться уникнути",- підкреслив Богдан Моніч.

Також, Голова РСУ нагадав, що оптимізація судів - справа неминуча, оскільки в попередні роки у навантаженні на суддів і суди у різних областях України утворились значні диспропорції. "Є суди перезавантаженні справами, у яких до того ж не вистачає суддів. А є суди, де в силу географічних, демографічних, соціальних та інших обставин, судді розглядають незначну кількість справ. Тому оптимізація у перспективі дозволить вирівняти навантаження на суддів та прискорить розгляд справ" - підкреслив Богдан Моніч.

Повний текст коментаря Голови РСУ можна прочитати тут

За матеріалами "Судово-юридичної газети"

Пресслужба РСУ