Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.11.2018, 09:59

Члени Ради суддів України відвідали Дзержинський районний суд міста Харкова Члени Ради суддів України відвідали Дзержинський районний суд міста Харкова

Члени Ради суддів України Олексій Котеньов та Віктор Маслов у складі робочої групи за участі начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області Володимира Остапенка відвідали Дзержинський районний суд міста Харкова з метою вивчення та аналізу організації діяльності суду.

Голова суду Олександр Шестак розповів, що Дзержинський районний суд міста Харкова розташований в приміщенні колишнього дитячого садочка, на першому поверсі суду проводяться ремонтні роботи, коридори, хол та зали судових засідань на другому поверсі відремонтовано минулого року, перекрито дах.

"Із 22 штатних посад суддів 9 посад є вакантними, фактично працює 10 суддів, навантаження з огляду на те, що суд в одному з найбільших районів Харкова, значне – близько двох тисяч справ надійшло до провадження кожного із суддів з початку 2018 року, а тому помічники суддів, що залишились без повноважень, виконують обов’язки додаткових помічників, деяким суддям допомагають додаткові секретарі," - повідомив голова суду.

Члени робочої групи оглянули приміщення суду, поспілкувалися із суддями та працівниками апарату, на робочу нараду запросили представників будівельної організації, що виконує ремонтні роботи.

На нараді обговорювали наболілі питання – стан та охорону приміщення суду, оплату праці за роботу у вихідні дні та понаднормово, матеріальне забезпечення технікою, меблями, канцелярським приладдям, поведінку у конфліктних ситуаціях з громадянами. "Канцтоварів, паперу, поштових конвертів вистачає, на це жодних нарікань немає," - розповіла суддя Катерина Аркатова. Однак зі станом приміщень ситуація зовсім протилежна. "Доки не відремонтували дах, складалось враження, що весь дощ Харкова йде саме над залом судових засідань – навіть іскрили мікрофони для фіксації, працювати було неможливо. Зараз приміщення на другому поверсі відремонтовані, чекаємо, коли завершиться ремонт на першому", - говорить суддя.

На коментар судді Ірини Грищенко щодо відсутності в її кабінеті опалення керівник апарату Тетяна Кіян відповіла, що деякі приміщення у суді з технічних причин не опалюються, але наразі ведеться робота щодо усунення таких недоліків.

Актуальним виявилося питання щодо стану меблів у залах судових засідань – деякі з них використовуються з вісімдесятих років минулого століття, зокрема, у залі, де розглядаються резонансні справи та куди найчастіше приходять представники ЗМІ і громадськість.

Не оминули увагою процес сканування паперових справ – адже, за словами і суддів, і працівників апарату, це вимагає чи й не найбільших витрат трудових ресурсів і часу. "Позовні заяви та матеріали, що надходять до суду, сканують у канцеляріях – шість працівників апарату, по двоє у кожній канцелярії", - зазначила керівник апарату суду Тетяна Кіян.

Помічник судді Юлія Коцупій розповіла, що обов’язки щодо сканування тих справ, які вже перебувають на розгляді, покладено на помічників, це забирає багато часу – за половину робочого дня можна відсканувати та завантажити в систему матеріали двох-трьох справ, а це ніщо порівняно з тим, яка кількість справ перебуває у провадженні. "При цьому помічнику необхідно виконувати свої безпосередні функціональні обов’язки, а тому доводиться затримуватись на роботі", - вказала помічник судді.

Член Ради суддів України Віктор Маслов довів до відома присутніх на робочій нараді зміст рішень Ради суддів України як щодо сканування справ, так і щодо оплати праці у вихідні дні та понаднормово.

Обговорили також пропозицію судді Тетяни Штих враховувати при розробці актів, що регулюватимуть функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, питання про конфіденційність даних, що містяться в матеріалах судових справ.

Однією із найактуальніших проблем є питання забезпечення охорони судів – на це надавали відповіді і члени Ради суддів України, і очільник територіального управління ДСА України у Харківській області.

Член Ради суддів України Олексій Котеньов наголосив, що РСУ в межах своїх повноважень всіляко сприяє пришвидшенню початку функціонування Служби судової охорони; начальник ТУ ДСА України у Харківській області Володимир Остапенко повідомив про розробку теруправлінням спільно з міжнародними організаціями правил поведінки у конфліктних ситуаціях, які після узагальнення будуть надіслані судам області.

На робочій нараді із суддями представники Ради суддів України обговорили питання щодо проходження кваліфікаційного оцінювання та стану незалежності суддів у Дзержинському районному суді міста Харкова. "Повідомлення про втручання в діяльність судді у разі виникнення таких обставин обов’язково надсилаємо на адресу Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора – чекаємо реагування. Непоодинокими є випадки порушення кримінальних проваджень за статтями 374, 375 КК України", - зазначили судді Ганна Подус та Денис Цвірюк.

За результатами робочої наради спільно із представниками будівельної організації вирішено погодити графік проведення ремонтних робіт у найкоротші строки, враховуючи, що коридори, в яких проводиться ремонт, перекрити неможливо – на першому поверсі суду знаходяться канцелярії, кабінети, а проходи надто вузькі, щоб і здійснювати роботи, і забезпечити вільний доступ громадянам та працівникам апарату до необхідних приміщень.

За таких умов за ініціативи члена РСУ Олексія Котеньова вирішено створити робочу групу для оперативного узгодження питань щодо проведення ремонтних робіт на найближчий місяць, до складу якої увійшли заступник голови суду Вадим Хайкін, суддя Тетяна Штих, керівник апарату суду Тетяна Кіян і представники територіального управління ДСА України в Харківській області та будівельної організації.

Також за результатами робочої наради доручено керівнику апарату суду узагальнити та надати до Ради суддів України інформацію з приводу питань незалежності суддів та матеріально-технічного забезпечення суду меблями та технікою. 

Нагадаємо, що у складі робочої групи з метою вивчення та аналізу організації діяльності суду Дзержинський районний суд міста Харкова відвідали члени Ради суддів України Олексій Котеньов, суддя Харківського окружного адміністративного суду (керівник робочої групи), та Віктор Маслов, суддя Тростянецького районного суду Сумської області, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області Володимир Остапенко.

До роботи також долучився суддя Московського районного суду міста Харкова Дмитро Крівцов, член постійно діючої робочої групи РСУ з питань розвитку суддівського самоврядування у Харківській області.

Прес-служба РСУ