Рада Суддів
України

uaUA enEN

10.12.2018, 13:35

Члени Ради суддів України зустрілись з делегацією Вищої суддівської ради Узбекистану Члени Ради суддів України зустрілись з делегацією Вищої суддівської ради Узбекистану

Сьогодні, 10 грудня, у Раді суддів України відбулася зустріч з членами делегації Вищої суддівської ради Узбекистану. Делегація Вищої суддівської ради Узбекистану перебуває в Україні з ознайомчим візитом, який організувало Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

Метою візиту членів Вищої судової ради Узбекистану є ознайомлення із судовою системою України, діяльністю Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, органів суддівського самоврядування і врядування, обмін досвідом з питань захисту незалежності суддів, дотримання суддями етичних норм під час здійснення правосуддя, взаємодії різних органів в системі судової влади тощо.

Як зазначив керівник делегації, заступник голови Вищої суддівської ради Республіки Узбекистан Ділшод Аріпов, в Узбекистані немає такого органу як в Україні Рада суддів, тому їм надзвичайно цікаво дізнатися про повноваження найвищого органу суддівського самоврядування і зрозуміти взаємодію з іншими органами судової влади.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук інформував поважних гостей про головні засади діяльності Ради суддів України, які полягають у розробці та організації виконання заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів, поліпшення стану організаційного забезпечення діяльності судів; розгляді питання правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їхніх сімей, прийнятті відповідних рішень з цих питань; здійсненні контролю за організацією діяльності судів та заслуховуванні з цих питань Голови Державної судової адміністрації України, його заступників, керівників структурних підрозділів і територіальних управлінь Державної судової адміністрації України. Рада суддів України також звертається з пропозиціями щодо питань діяльності судів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; здійснює контроль за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, Голови чи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України чи його заступників; приймає рішення про врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності зазначених осіб.

Олег Ткачук наголосив, що рішення Ради суддів України є обов’язковими для всіх органів суддівського самоврядування, крім з’їзду суддів України, а скасувати їх може тільки з'їзд суддів України або ж у судовому порядку.

У свою чергу, заступник голови Вищої суддівської ради Республіки Узбекистан Ділшод Аріпов інформував членів Ради суддів України про те, що Вища суддівська рада Республіки Узбекистан була утворена Указом Президента Республіки Узбекистан "Про заходи щодо докорінного вдосконалення структури та підвищення ефективності діяльності судової системи Республіки Узбекистан", яким було ліквідовано Вищу кваліфікаційну комісію з відбору та рекомендацій на посади суддів при Президентові Республіки Узбекистан.

Діяльність Ради регулюється Конституцією і Законом "Про Вищу суддівську раду Республіки Узбекистан". Рада є органом суддівського співтовариства і сприяє забезпеченню дотримання конституційного принципу незалежності судової влади в Республіці Узбекистан.

"З огляду на час створення, Вища суддівська рада Республіки Узбекистан є досить молодим органом судової влади, тому нам цікавий будь-який досвід діяльності органів судової влади у державах, які сповідують усталені демократичні принципи і верховенство права", - сказав Ділшод Аріпов.

Він також інформував, що під час візиту члени делегації Вищої суддівської ради Республіки Узбекистан вже зустрілися з керівництвом Вищої ради правосуддя, тепер, з представниками Ради суддів України. Також матимуть зустрічі з суддями Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, працівниками Національної школи суддів України, керівником Служби інспекторів та інспекторами секретаріату Вищої ради правосуддя, а як спостерігачі, відвідають пленарне засідання Вищої ради правосуддя.

До складу делегації Узбекистану, окрім заступника голови Вищої суддівської ради Республіки Узбекистан Ділшода Аріпова, увійшли судді Вищої суддівської ради Республіки Узбекистан Джасуріддін Абдусаттаров, Рахматтулла Гуломов, Сарвар Солієв, провідні інспектори Сірожиддін Хасанов, Джамшид Тілавов. Делегацію супроводжує національний радник Офісу Координатора проектів ОБСЄ Ільдар Файзуллін.

З українського боку поважних гостей приймали Голова Ради суддів України Олег Ткачук, голови Комітетів Андрій Жук та Віктор Остапук, члени Ради Валерія Чорна, Оксана Савенко,Людмила Дьомич та начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату Вищої ради правосуддя Владислав Гуртенко.

Прес-служба РСУ