Рада Суддів
України

uaUA enEN

31.08.2017, 15:36

Держава покращує доступність правосуддя Держава покращує доступність правосуддя

31 серпня 2017 року відбулося засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності.

Комітетом, серед іншого, було розглянуто та схвалено проект постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання, пов’язані з передачею майна Національного банку України", ініційований Державною судовою адміністрацією України.

Зазначений проект постанови передбачає передачу адміністративних будівель Національного банку України в Дніпропетровській, Полтавській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській, Чернігівській та Житомирській областях до сфери управління Державної судової адміністрації України для розміщення судових установ.

Це стало можливим завдяки проведенню Національним банком України суттєвого реформування діяльності регіональної банківської мережі в рамках реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року, що дало можливість вивільнити приміщення Національного банку України в регіонах.

З метою ефективного використання цих будівель Державною судовою адміністрацією України було ініційоване питання передачі таких адміністративних приміщень для розміщення судових установ.

Одним із ключових напрямів під час реформування судоустрою та судочинства є створення належних умов в доступі до суду і правосуддя громадян, у тому числі людей з інвалідністю та моломобільних груп населення.

Доступність правосуддя для кожної людини є визначальним принципом організації та діяльності судів, судової влади.

Забезпечення доступності правосуддя передбачає не лише доступ до справедливого судового розгляду, а й інформативність судової установи, комфортність перебування учасників судового процесу та відвідувачів у приміщеннях суду.

Право на доступ до правосуддя складає лише один з аспектів права на судовий захист, проте саме це право робить можливою реалізацію інших вимог справедливого процесу та дотримання європейських стандартів захисту прав людини.

Розуміючи важливість впровадження судової реформи, мета якої є утвердження правопорядку, який ґрунтується на високому рівні правової культури в суспільстві, діяльності всіх суб’єктів суспільних відносин на засадах верховенства права та захисту прав і свобод людини, а в разі їх порушення – справедливого відновлення в розумні строки, ДСА України спрямовує зусилля в напрямку забезпечення судів приміщеннями, які б відповідали вимогам щодо здійснення правосуддя.

Прийняття Урядом, в подальшому, відповідних нормативних актів стане рішучим кроком в реалізації одного з пріоритетних напрямів реформування судової влади – забезпечення судів належними приміщеннями.

У засіданні Урядового комітету взяв участь Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.