Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.01.2019, 11:33

До Ради суддів України звернулися 125 судів з проханням вирішити питання запровадження відеофіксації проваджень До Ради суддів України звернулися 125 судів з проханням вирішити питання запровадження відеофіксації проваджень

Сьогодні, у режимі відеоконференцзв'язку, відбулась чергова нарада Голови Ради суддів України Олега Ткачука з головами Комітетів та членами Ради.

Зокрема, участь у нараді взяли: заступник Голови Ради Вадим Бутенко, секретар Ради Олена Журавська, голова Комітету РСУ  з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук, голова Комітету  з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Галина Діброва, голова Комітету  з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук, а також члени Ради - Вікторія Чебан, Наталія Мороз, Людмила Дьомич, Іван Колісник, Дмитро Мовчан, Олексій Котеньов та Віктор Маслов. 

Під час наради було обговорено питання, які виноситимуться на засідання Ради суддів України, що відбудеться 25 січня 2019 року. Зокрема, під час засідання планується обговорити питання щодо затвердження Плану роботи Ради суддів України на 2019 рік в тому числі і заходи, заплановані на виконання рішень XVIз'їзду суддів України, який відбувся 19-20 грудня 2018 року;

про виконання вимог Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції щодо надання копій документів, що знаходяться в судовій справі;

щодо розроблення Типових заходів реагування на факти поширення в ЗМІ недостовірної інформації або інформації, що підриває авторитет суддів;

про затвердження результатів Всеукраїнського конкурсу малюнку серед школярів на тему: "Правосуддя" у рамках відзначення Дня працівників суду; про заохочення та різне.

Голова Ради суддів України також інформував колег, що на адресу Ради на сьогоднішній день вже надійшли звернення від 125 судів, які стосуються змін до Кримінального процесуального кодексу Україні в частині норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів. Зміни до КПК передбачають обов'язкову і повну відеофіксацію судового процесу та розгляду клопотань органів досудового розслідування.

Олег Ткачук зазначив, що кількість звернень від судів з цього питання стрімко зростає: "Якщо ще тиждень тому у Раді було 35 звернень щодо відеофіксації, то сьогодні їх вже 125. Зрозуміло, що ці звернення не залишаться поза увагою Ради суддів України і ми зможемо знайти прийнятне вирішення цього непростого питання, але так само зрозуміло, що рішення наше має бути виваженим та не ускладнювати й так складну процедуру виконання цієї новели Закону", - сказав Олег Ткачук.

Він звернувся до колег з проханням якомога більше зібрати інформації про ситуацію у судах з відеофіксацією з тим, аби рішення, яке прийме Рада, відповідало і вимогам Закону і завданням, які покладено на суддів-слідчих.

Голова Ради також зазначив, що з огляду на інформацію, якою володіє орган суддівського самоврядування, у найближчому часі, можливо, буде поставлено питання про відтермінування введення в дію змін до КПК.

Нагадаємо: 1 січня 2019 року положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування" від 16 листопада 2017 року, яким внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу Україні в частині норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів. Зміни до КПК передбачають обов'язкову і повну відеофіксацію судового процесу та розгляду клопотань органів досудового розслідування.

Прес-служба РСУ