Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.02.2018, 07:19

До уваги суддів! До уваги суддів!

На офіційному сайті Ради суддів України у рубриці "документи", розділах "міжнародні стандарти" та "конфлікт інтересів"  розміщено Коментар  до Бангалорських принципів поведінки суддів. Коментар до Бангалорських принципів представлено у неофіційному перекладі, але їх зміст від цього не змінився.

Передмова (витяг). 

Безперечно, чесна і непідкупна судова система є основою демократії і верховенства права. Навіть, якщо всі інші механізми захисту не діють, судова система служить для суспільства тим бастіоном, який покликаний захистити його від будь-яких посягань на гарантовані законом права і свободи.

Ці висновки справедливі як на внутрішньому рівні, в контексті кожної держави, так і в глобальному масштабі, позаяк глобальна судова система є єдиним оплотом верховенства права в усьому світі. Відповідно, забезпечення чесності і непідкупності глобальної судової системи є завданням, якому слід присвятити багато сил, знань і досвіду.

Саме таку мету переслідує з 2000 року Суддівська група з питання щодо зміцнення чесності і непідкупності судових органів (Група зі зміцнення чесності судових органів). Вона починалась як неофіційна нарада головних суддів і суддів вищих судів із різних країн світу, у яких досвід і знання поєднуються з відданим служінням цій благородній меті. З того часу робота Групи і її результати сягнули того рівня, коли стали впливати на глобальне суддівське середовище.

Відтак, Бангалорські принципи представляють собою документ, який має велику потенційну цінність не тільки для судових органів всіх країн, а й для широкої громадськості і тих, хто прагне до забезпечення надійної основи для бездоганної чесності судових органів в усьому світі.

К. Г. Вірамантрі - Голова Суддівської групи з питання щодо зміцнення чесності і непідкупності судових органів 

Прес-служба РСУ