Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.11.2018, 16:11

​Довіра до судової влади – топ-обговорень під час VII Судового форуму ​Довіра до судової влади – топ-обговорень під час VII Судового форуму

"Судова система: Глобальна та національна трансформація" - такою була тема VII Судового форуму, який відбувся у Києві, де правники обговорювали актуальні питання, що пов'язані з функціонуванням судової системи в Україні. 

Раду суддів України на форумі представляли Голова Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук та члени Ради: Володимир Кравчук, Андрій Жук, Валерія Чорна, Єгор Краснов та Галина Діброва.

І хоча головні обговорення та дискусії під час проведення форуму точилися навколо судової реформи та діяльності Верховного Суду у світлі напрацювань єдиної судової практики, що було цікаво не тільки суддям, а й адвокатам, значна увага приділялася й питанням довіри до судової влади. 

Реагуючи на питання довіри, Голова Ради суддів України Олег Ткачук висловив свої бачення складових, з яких вона формується, а це цілий комплекс питань, що турбують не тільки суддів, а й представників громадянського суспільства. "За вісім місяців роботи Рада суддів України відвідала вже 30 судів. Ми спілкувалися з колегами, з працівниками апарату судів. Питання організації роботи судів, питання штатної чисельності суддів, й справедливої суддівської винагороди, питання втручання в дотримання гарантій незалежності шляхом намагання обмежити суддівську винагороду через внесення змін до закону "Про державний бюджет", питання посягання на життя і здоров'я суддів, на суддів шляхом погроз і залякування, забезпечення охорони суддів, безпека учасників процесу є такими, які безпосередньо впливають на стан здійснення правосуддя і, відповідно, на рівень довіри до суду", - сказав Голова Ради. 

Олег Ткачук також зазначив, що зростання довіри до судової влади за два роки судової реформи з рекордно низьких п'яти відсотків у 2015 році до 16% у 2018 році, є спільним досягненням усіх, хто працює у системі правосуддя, оскільки відбулася реальне перезавантаження судової влади і системи.

VII Судовий форум був позначений ще однією важливою подією, яка стосується підвищення довіри до судової влади - підписанням Меморандуму про співпрацю між Радою суддів України та Асоціацією правників України, про що також було повідомлено правничій спільноті.

"У цьому меморандумі суть нашої співпраці - це забезпечення прав і свобод людей, які живуть в Україні. Тому сьогоднішня подія для нас надзвичайно важлива і це один із тих кроків, з якого почнеться спільна хода в ім'я забезпечення правосуддя. Ми працюємо над тим, щоб людям жилося краще і вони почували себе захищеними, судді у цьому аспекті не виняток. І саме Асоціація правників України багато років своїми діями доводить, що вона бореться за суддівську незалежність і сприяє їй. На мою думку, дуже доречно буде, коли судді спільно з Асоціацією правників України, будуть працювати над тим щоб підняти довіру і висвітлити ті проблеми, які існують у судовій системі", - підсумував Олег Ткачук.

Президент Асоціація правників України Андрій Стельмащук зазначив, що Асоціація діє за принципом "якщо не ми, то хто". "Так, можна просто ходити, галасувати, організовувати мітинги, розповідати як все погано, але якщо ти можеш долучитися і зробити щось корисне, в тому числі у партнерстві з такою організацією, як Рада суддів України, то треба це робити", - сказав президент АПУ. 

Щодо самого форуму, то у ньому брали участь судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, представники Вищої ради правосуддя, Судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства юстиції України, судді та практикуючі юристи, міжнародні експерти, а також представники та експерти Ради Європи. 

Захід було організовано Асоціацією правників України спільно з проектами Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" та "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини".

Прес-служба РСУ