Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.03.2019, 08:22

Фінальний рейтинг на 78 посад суддів Верховного Суду буде сформовано за конкурсними результатами 189 кандидатів Фінальний рейтинг на 78 посад суддів Верховного Суду буде сформовано за конкурсними результатами 189 кандидатів

За період фінального етапу другого конкурсу до Верховного Суду «Дослідження досьє та співбесіди» 46 кандидатів із 235 не підтвердили своєї здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Таким чином, зі 189 кандидатів буде сформовано рейтинг до найвищої судової інстанції України.

За підсумками проведених співбесід, а також пленарних засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за участі Громадської ради доброчесності, які тривали з 30 січня до 26 лютого 2019 року, 46 кандидатів припинили участь у конкурсі на посади суддів Верховного Суду, за 39-ма з яких ГРД надала висновки.

Загалом до Комісії від ГРД надійшло 72 висновки:

щодо кандидатів до Касаційного цивільного суду 16 висновків, 9 з яких підтримано Комісією;

щодо кандидатів до Касаційного кримінального суду 14 висновків, 8 з яких підтримано Комісією;

щодо кандидатів до Касаційного адміністративного суду 21 висновок, 12 з яких підтримано Комісією;

щодо кандидатів до Касаційного господарського суду 20 висновків, 10 з яких підтримано Комісією;

щодо одного кандидата висновок скасовано самою ГРД.

Отже, під час останнього етапу конкурсу ВККСУ врахувала 55% від загальної кількості висновків, які надала Громадська рада доброчесності, а також визнала такими, що не підтвердили здатності здійснювати правосуддя та припинили участь у конкурсі, 7 кандидатів, доброчесність яких не викликала питань у громадськості.

«Останні декілька місяців Комісія працювала у режимі нон-стоп. Під час співбесід та пленарних засідань, які загалом тривали протягом місяця, всі учасники мали можливість висловитись, а кандидати спростувати негативну інформацію або пояснити суперечливі дані. В результаті надскладного випробування під час другого конкурсу до найвищої судової інстанції будуть обрані 78 переможців зі 189 кандидатів, які успішно пройшли всі етапи конкурсного відбору. Хотілося б, щоб вони посилили якісну роботу нової вищої судової інстанції, яка вже рік отримує позитивні відгуки про свою роботу», — зазначив заступник Голови Комісії Станіслав Щотка.

Cпівбесіди проводили чотири колегії ВККСУ відповідно до спеціалізацій касаційних судів у складі Верховного Суду: цивільний, господарський, кримінальний та адміністративний. На співбесіді розглядався висновок або інформація від Громадської ради доброчесності стосовно кандидата. Для голосування у пленарному складі, тобто у повному складі, Комісія досліджувала інформацію з досьє, висновку ГРД та отримувала пояснення кандидата. Всі співбесіди відбувались у режимі онлайн, їх можна переглянути на каналі ВККСУ у YouTube.

Нагадаємо, що 02 серпня 2018 року оголошено другий конкурс до Верховного Суду. Комісія отримала 659 заяв про участь у конкурсі, а допущено було 566 кандидатів. У складенні анонімного тестування взяли участь 525 кандидатів, а в написанні практичного завдання — 316. За результатами спеціальної перевірки до етапу співбесід було допущено 235 кандидатів.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-служба РСУ