Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.05.2021, 09:06

​Голова РСУ Богдан Моніч провів третю сесію обговорення питання доцільності діяльності ТУ ДСА України ​Голова РСУ Богдан Моніч провів третю сесію обговорення питання доцільності діяльності ТУ ДСА України

Голова Ради суддів України Богдан Моніч провів третю сесію обговорення питання доцільності діяльності ТУ ДСА України в умовах гострого дефіциту бюджетного фінансування.

Участь в обговорення взяли начальники територіальних управлінь ДСА України Дніпропетровської, Закарпатської та Запорізької областей, а також голови обласних апеляційних та місцевих загальних судів, керівники апарату судів, всього 71 учасник.
Відкриваючи зустріч Богдан Моніч зазначив, що залучення до обговорення теми діяльності ТУ ДСА України широкого кола очільників судів та представників суддівської спільноти дозволить скласти предметне і реальне уявлення про діяльність територіальних управлінь та зрозуміти наскільки ефективно вони виконують функції розпорядників бюджетних коштів. Він також просив голів судів звернути увагу не тільки на розв'язання фінансового питання, а й на цілий ряд інших питань, якими займаються управління.
Відтак, щодо діяльності ТУ ДСА України в Дніпропетровській області, яку представила начальник Ганна Ігнатьєва, було зрозуміло, що суттєвої економії коштів від ліквідації управління судова система області не отримає. Передача функцій апеляційному суду чи місцевим, навіть з урахуванням оптимізації й створення окружних місцевих судів, потягне за собою автоматичне збільшення штату судів на фоні нинішньої чисельності працівників Дніпропетровського ТУ ДСА України.
"На мою думку ліквідація ТУ ДСА України або передача частини функцій апеляційним судам не дасть очікуваних ефективних результатів. Бо, якщо ми сьогодні говоримо про створення місцевих окружних судів, а по Дніпропетровській області за попередніми розрахунками їх буде 17, то збільшення штату цих судів тільки на 5-6 штатних одиниць, а я не кажу про 12-13 працівників, які займаються фінансово-господарськими справами у господарських та адміністративних судах, привиде до збільшення штату судів і це буде далеко не 31 працівник, який зараз працює в ТУ ДСА України", - сказала начальник територіального управління Ганна Ігнатьєва.

Думку суддівської спільноти висловила голова Дніпровського апеляційного суду Наталія Деркач: "У свій час, в апеляційних судах і у деяких районних ми самі призначали кадри, розподіляли кошти, але від цього стали відходити. Тому що суддя повинен займатися суддівською роботою, а компетенція адміністрування судочинства — це вже дещо інша ситуація. Тому, виходячи з принципу розмежування функцій, до якого ми тривалий час йшли, відправлення правосуддя і судове адміністрування має залишити різний підхід до управління цими процесами. Зокрема функція адміністрування судочинства повинна здійснюватися вертикально інтегрованою структурою, якою на сьогодні є ДСА України. І головне в тому, що це розподілення різних завдань між різними структурами судової влади і є одним зі шляхів уникнення потенційного конфлікту. Чому я так кажу, бо якщо передати функції ТУ ДСА України апеляційним судам, то з місцевими судами ми явно будемо вступати в конфлікт інтересів, тому що ми почнемо призначати їм керівників апаратів, розподіляти бюджети, видавати кошти на поточні видатки тощо, і це саме те від чого ми тривалий час відходили, повертатись туди ми ніяк не можемо. Ліквідувати ТУ ДСА України – це не означає розв'язувати проблему з фінансуванням і кадровим забезпеченням. У нашому випадку ліквідація означає крок назад".

Про створення грунту для потенційних матеріально-фінансових й процесуальних конфліктів у разі передачі функцій ТУ ДСА України апеляційним та місцевим говорив і начальник теруправління Закарпатської області Олександр Кошинський. З його позицією погоджуються у Закарпатському апеляційному суді й найбільших міськрайонних судах – Ужгородському та Мукачівському і зазначають, що питання діяльності ТУ ДСА України виникло на фоні катастрофічного недофінансування збоку державного бюджету, а не неефективної роботи ТУ ДСА України.

Не відрізнялася від попередніх учасників і позиція представників Запорізької області. Начальник ТУ ДСА України Ірина Бєлікова звернула увагу учасників обговорення на функціонал, який виконується територіальним управлінням. Як правило, про них не згадується у промовах тих, хто виступає за ліквідацію територіальних управлінь, що свідчить про цілковите нерозуміння завдань, що стоять перед територіальними управліннями.

"Якщо вести мову про передачу функцій ТУ ДСА України з фінансового і матеріально-технічного забезпечення апеляційним судам, то треба розуміти, що їх передача приведе до значного перевантаження апеляційних судів. До прикладу, їм доведеться дбати не про оду-дві будівлі, які є в розпорядженні апеляційного суду, а про 38 будівель та приміщень, які зараз на балансі ТУ ДСА України. І найбільший, з моєї точки зору, обсяг додаткової роботи з'явиться в апеляційних судів при підготовці й проведенні тендерних процедур при закупівлі товарів та послуг. Якщо ж функції територіальних управлінь будуть передані місцевим судам, то це потягне за собою зростання штату кожного суду. Як приклад, кількість працівників бухгалтерської служби зросте з восьми одиниць, які сьогодні працюють в управлінні, до 56. Таким чином, передача функцій управління приведе до структурних зрушень в організації роботи судів, оскільки потребуватиме виконання працівниками апарату завдань, які раніше не були їм притаманні і взагалі невідомі. Кількість завдань перед апаратом суду виросте у десятки разів. Особливо критичного значення та негативного впливу такі зрушення у роботі судів та суддів матимуть в період реорганізації судів, коли вся увага має бути спрямована на забезпечення безперервного доступу громадян до правосуддя, а розв'язання господарських питань потребуватиме окремої уваги та значних зусиль збоку керівництва суду, в наслідок чого гальмуватиметься вирішення процесуальних питань, а робота суду може бути взагалі заблокована", - підсумувала Ірина Бєлікова.

Її підтримав і голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка: "Це питання ми обговорювали неодноразово і з працівниками ТУ ДСА України, і з головами судів, і з керівниками апаратів. І наша думка така, що територіальним управлінням на сьогодні бути".
Відтак, у підсумку обговорення учасники зустрічі висловилися за посилення контролю за діяльністю ДСА України та її територіальних управлінь збоку Ради суддів України. Голови судів також висловилися за впорядкування штатної чисельності працівників судів відповідно до навантаження на суддів і кількості справ, які розглядаються в окремому суді.

Зазначимо, що перед початком обговорення було проведено опитування учасників щодо теми зустрічі, де: 33 - вважають, що проблема щодо ліквідації ТУ ДСА України створена штучно, 20 - висловилися за впровадження більшої прозорості у діяльності територіальних управлінь, 12 - за передачу функцій місцевим загальним судам, решта відповіді не надали. В обговорення брали участь 71 представник судів та територіальних управлінь з Дніпропетровської, Закарпатської і Запорізької областей. 

Підсумовуючи результати обговорення Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що позиції і пропозиції як представників суддівської спільноти, так і територіальних управлінь будуть враховуватися у відповідних документах і рекомендаціях щодо організації роботи, над якими працюють у Раді. Разом з тим він звернувся з проханням до голів судів оперативно інформувати Раду суддів України про грубі недоліки в роботі ТУ ДСА України з тим, щоб оперативно приймалися необхідні управлінські рішення.

Пресслужба РСУ