Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.12.2020, 14:06

Голова Ради суддів України - Мінфіну: "Як до вас достукатись? Судова гілка ляже в наступному році!" Голова Ради суддів України - Мінфіну:

Сьогодні ВРУ розглядає проект закону про Державний бюджет України на 2021 рік. Від голосування народних депутатів залежатиме стан фінансування судової гілки влади і її діяльність зі здійснення правосуддя.

Рада суддів України, як й інші органи та установи системи правосуддя впродовж року говорили, інформували, писали, зверталися , вимагали, доводили і просили в Уряду та народних депутатів переглянути фінансування судової влади у частині діяльності місцевих загальних та апеляційних судів.

Наразі, перспективи бути почутими у судової влади, практично відсутні і у цей святковий день – день працівників суду, уся увага прикута до сьогоднішнього засідання парламенту.

Однією з останніх спроб достукатись до представників інших гілок влади було засідання Комітету з питань правової політики ВРУ від 2 грудня 2020 року, у якому взяв участь перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін.

Приводимо частину стенограми із засідання Комітету ВРУ з виступом Голови Ради суддів України Богдана Моніча.

ГОЛОВУЮЧИЙ: Я надаю слово Богдану Сильвестровичу Монічу, Голові Ради суддів України.

МОНІЧ Богдан Сильвестрович: Добрий день, шановні колеги! Денис Валерійович, ну просто таке враження, що у нас якесь дежавю. І, шановні народні депутати, ми говоримо про одне й те саме: про якісь цифри, про якісь перерозподіли, про неефективне використання коштів і тому подібне. Ну немає на сьогоднішній день у мене інформації про те, що ДСА неефективно використовує кошти. Якщо вона це робить, це питання правоохоронних органів і питання Рахункової палати.

Є цифри конкретні, ми їх змушені згадувати. Чому? Тому що в тому році ми просили 24 мільярди - виділили 14,6. Пообіцяли не 5,9, як говорили окремі народні депутати, а взагалі 6,25. Додали 1,1 мільярда, при цьому на суддях у неконституційний спосіб зекономили ще 1,2 мільярда.

Сьогодні ви нам на наступний рік… Взагалі знаєте, скільки коштів потрібно, якщо взяти і заповнити всю штатну чисельність суддями? 40,7 мільярда гривень потрібно на те, щоб от судовій владі було добре. Ми просимо такі кошти? Ні, ми не просимо.

Наразі фактично запропоновано Мінфіном 15,6 мільярда. Я тут говорю виключно, я тут підтримую Олексія Володимировича, виключно - послухайте мене, будь ласка, - про суди першої і апеляційної інстанції. Я чую, що Верховний Суд просить якісь кошти, ВРП як окремий розпорядник так само просить кошти. Але давайте хоча б зосередимося на судах першої апеляційної інстанції. Фактично це сума, яку ви нам дали на цей рік, фактично це на рівні цього року. Ми бачимо ось останній квартал, що це біда: суди зупиняють здійснення правосуддя, коштів не вистачає ні на що. Ви фактично вже говорите про те, що ми маємо повторити те, що маємо в цьому році. Може так бути? Не може так бути.

Що ж ми просили? Отам, де народні депутати, де комітет підтримав, де бюджетний комітет так само підтримав, ми попросили всього-на-всього 5,6 мільярда гривень. 5,6 мільярдів -ви говорите, що це не є можливо. При цьому ви озвучуєте про те, що на наступний рік прожитковий мінімум буде 2,102. Якщо взяти навіть розрахунки, які дає ДСА, то це вже... Табличку вам давали, мені давали, ВРП давали. Якщо буде це 2,102, то нам потрібно 4 мільярди. От я вже вам кажу, от 1,6 мільярда вже скоротилося. Скажіть, будь ласка, це судова гілка влади має це все шукати?

Ви говорите про працівників апарату, наприклад, що хтось там неефективно використовує кошти. Та візьміть, будь ласка, фонд оплати праці на суддів, поділіть його на кількість суддів, візьміть той фонд оплати праці, який на апарат, і картина стане ясна.

На сьогоднішній день, коли два роки тому назад працівник апарату отримував у середньому 13 тисяч гривень, на сьогоднішній день середня зарплата, ви пропонуєте, 7-8 тисяч.

На сьогоднішній день тих видатків, які пропонує Мінфін, коли у нас 25 тисяч працівників, ви даєте на 22 тисячі. Давайте ми тоді офіційно скажемо, що це позиція Міністерства фінансів, що 3 тисячі працівників апаратів судів треба звільнити. На сьогоднішній день у нас в системі 5 тисяч 200 суддів. Ми очікуємо, що хоча б 6 тисяч ми наберемо, а там навіть на 5200 немає коштів. То давайте ми чітко скажемо, що ніякої судової реформи не буде, нових суддів ніхто добирати не буде. У нас немає просто на це коштів.

Ви знаєте, у нас була колись така історія, коли один Голова Верховного Суду пригрозив скласти протокол за неповагу до суду на одного міністра фінансів, коли формувався Закон про Державний бюджет, але до цього не дійшло, тому що після цього Мінфін тодішній зрозумів, що на судову гілку не можна виділяти так кошти, по залишковому принципу, і до цього не дійшло.

Я не знаю, як до достукатися, шановний Денисе Валерійовичу. Передайте, будь ласка, своїм колегам: народні депутати в цьому комітеті - вони нас підтримують. Не може так бути, ми ніколи не заглядаємо в чужу кишеню. 27 мільярдів на культуру (я читаю у засобах масової інформації), на суди у нас коштів немає. На дороги так само було запропоновано, зняти з фінансування доріг якусь частину суми. Ну невже не можна? Ми вже дійсно, вибачте, ужимаємось, як можемо. Але ця спроба ужатися, як пропонує Міністерство фінансів, вона загрожує тим, що судова гілка ляже в наступному році.

Я вас прошу просто, якщо ми тут все ж таки зібралися, давайте… Я готовий зустрічатися, скільки завгодно, але таке враження, що ми говоримо і пояснюємо якісь прості речі один одному.

Ви говорите, що Мінфіну так само торкнулась проблема кореспонденції. Ну неправда, тому що я не думаю, що Мінфін і Кабмін стільки відправляє кореспонденції, як це роблять суди при розгляді справ. Це іншого рівня проблема.

Тому я все ж таки закликаю врахувати позиції комітету - і віднайти, я ще раз кажу, що це мінімально критична сума, яка взагалі нам не дає розвиватися. Це просто дасть можливість виплатити заробітну плату людям і стримати, щоб люди просто не звільнилися. Або давайте ми чітко озвучимо працівникам апарату: у вас заробітна плата 6 тисяч, чи як ви там говорили, 4 тисячі і так далі. Можливо, суддям давайте озвучимо, що суддям треба за власний рахунок піти на півроку. Дивіться, теж ідея. Одразу зекономимо велику кількість коштів.

Я вас дуже прошу все ж таки, це мінімальні цифри, які на сьогоднішній день нам потрібні. Я говорю зараз саме про суди першої і апеляційної інстанції. Я впевнений, що при бажанні Мінфін знайде ці кошти. Дякую за увагу".

З матеріалами засідання комітету можна ознайомитись тут 

Пресслужба РСУ