Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.06.2018, 13:17

Олег Ткачук обговорив з міжнародними експертами становлення в Україні інституту приватних виконавців Олег Ткачук обговорив з міжнародними експертами становлення в Україні інституту приватних виконавців

Як підвищити довіру до суду? На сьогодні одна з причин низької довіри - не виконання рішень судів, вважають міжнародні експерти.

Відтак, становлення інституту приватних виконавців стало темою для обговорення під час робочої зустрічі Голови Ради суддів України Олега Ткачука та членів РСУ Вадима Бутенка, голови Комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями та Єгора Краснова, голови Комітету з питань  дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів з керівником Проекту ЄС "Право-Justice" Довидасом Віткаускасом та міжнародним експертом Редою Молієне. 

“Більш ефективне виконання судових рішень шляхом поступової приватизації виконавчої професії - один з пріоритетних напрямів роботи нашого проекту. Виконання рішень судів напряму сприяє підвищенню довіри до суду", - вважає Довидас Віткаускас. 

Пан Довидас Віткаускас та пані Реда Молієне зазначили, що приватизація виконавчої служби є загальноєвропейською тенденцією. Більшість держав, так званих нових членів ЄС, обрали або повністю приватну модель, або змішану модель. Ця приватизація є одним з небагатьох напрямків, де можна швидко досягнути успіху.

За статистикою, перші приватні виконавці з’явилися в Україні у 2017 році, наразі їх вже більше ста. Паралельно з ними працюють близько 4500 державних виконавців. Водночас, приватні виконавці є втричі ефективнішими, ніж їхні колеги з державного сектору. Деякі приватні виконавці повідомляють про успішне виконання майже 83% справ, що надійшли їм на розгляд. 

Голова Ради суддів України Олег Ткачук погодився з партнерами, що невиконання рішень судів не сприяє відновленню довіри громадян до суду. Разом з тим він зазначив, що суди і судді, згідно з інснуючим законодавством, практично позбавлені можливості впливати на виконання рішень у справах, хоча найбільше в цьому зацікавлені. Тому, на думку Голови РСУ, у цьому питанні потрібно поєднувати зусилля як законодавчої, так і виконавчої й судової гілок влади. “Судова гілка влади зацікавлена в розвитку  інституції приватних виконавців чи не найбільше найбільше, адже кожен громадянин бачить, що правосуддя вершиться, коли є результат. А результат для нас - це виконане судове рішення”- наголосив Голова Ради суддів України.

Олег Ткачук також звернувся до представників міжнародного Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" з пропозицією підтримати Раду суддів України у питанні розробки стандартів функціонування суду. "Для нас напрацювання і запровадження стандартів  діяльності суду має не менш важливе значення, ніж виконання судових рішень. Громадяни, які звертаються до суду, не повинні почувати себе зайвими у цій установі. Вони мають знати до кого звернутися, куди йти, як написати необхідні папери", - зазначив Олег Ткачук.

Голова комітету з етики Єгор Краснов звернув увагу, що РСУ має на меті оновити кодекс суддівської етики і кодекс працівників апарату. “Дуже швидко плине час і всі ці документи мають також змінюватись. Наприклад правила поведінка працівника апарату не змінювались ще з 2010 року. А коментар до кодексу суддівської етики має бути алгоритмом дій для судді.”- поділився планами Єгор Краснов.

Нагадаємо, що Проект "Пpaво-Justice" підтримує перезавантаження судової системи, допомагаючи з розробкою тестових завдань для перевірки професійних юридичних знань, перевіркою соціальних та особистих (психологічних) якостей тощо.

Також в сфері уваги Проекту залишається й експертна підтримка розвитку юридичної освіти, підтримка і впровадження пробації, як ефективного засобу запобігання скоєння повторних правопорушень та альтернативи позбавленню волі.

У підсумку зустрічі сторони обговорили плани співпраці та заручились підтримкою.

Прес-служба РСУ