Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.12.2018, 16:04

Голова Ради суддів України Олег Ткачук: "Юридична протидія зловживанням процесуальними правами є, але..." Голова Ради суддів України Олег Ткачук:

Голова Ради суддів Олег Ткачук: "Забезпечення дії принципу неприпустимості зловживання процесуальними правами можна забезпечити засобами процесуального примусу, але в Раді ми пішли іншим шляхом".

Сьогодні, третього грудня, Голова Ради суддів України Олег Ткачук взяв участь у правничій дискусії "Зловживання процесуальними правами", яка відбулася на базі інноваційної освітньої платформи для підвищення кваліфікації практикуючих юристів "Legal High School". 

Спецкурс "Новації в цивільному процесі" з LHS Discussion Hub розпочався з дискусії про "Зловживання процесуальними правами", в якому взяли участь судді, адвокати, правники-науковці та інші представники юридичних професій. До обговорення були представленні теми, що формувалися на практичному досвіді і стосувалися ефективності норми ЦПК України, спрямованих на протидію зловживанням процесуальними правами. Зокрема, юристи обговорили як протидіяти зловживанням правом на звернення до суду; проблеми процесуальних зловживань з боку судді; протидію затягуванню строків розгляду справ; заходи процесуального примусу та відповідальність за процесуальні зловживання та інше.

"Однією з основних засад (принципом) цивільного судочинства є неприпустимість зловживання процесуальними правами. Забезпечення дії цього принципу можливе процесуальними засобами, у тому числі, засобами процесуального примусу. Але, не менш, важливо сформувати у юристів (суддів, прокурорів та адвокатів) таке ставлення до етичних правил професії, до виконання свого службового обов’язку, котрі виключали б саму можливість зловживання своїми правами в суді на шкоду іншій особі, учаснику судочинства. Рада суддів запропонувала Раді прокурорів України, Раді адвокатів України та юридичним спілкам розробити спільні етичні засади діяльності для утвердження правосуддя і ми зараз активно втілюємо цей задум у життя", - підсумував участь у дискусії Голова Ради суддів України, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, суддя Великої Палати ВС Олег Ткачук. Він також додав, що це нелегкий шлях, але вартий того, щоб спробувати ним пройти.

Прес-служба РСУ