Рада Суддів
України

uaUA enEN

14.01.2019, 12:43

Голова Ради суддів України провів робочу нараду у режимі відеоконференцзв'язку Голова Ради суддів України провів робочу нараду у режимі відеоконференцзв'язку

Сьогодні, 14 січня 2019 року, Голова Ради суддів Олег Ткачук провів робочу нараду з головами Комітетів та членами РСУ. На оперативній нараді, що відбулася у режимі відеоконференцзв'язку, члени Ради суддів України обговорили цілий ряд питань, які стосуються організації роботи як самої Ради, так і процесів, що відбуваються у судах і судовій владі. 

Найперше, члени Ради, які брали участь у нараді, зосередилися над розглядом питання щодо набрання чинності з 1 січня 2019 року положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування" від 16 листопада 2017 року, яким внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу Україні в частині норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів. Зміни до КПК передбачають обов'язкову і повну відеофіксацію судового процесу та розгляду клопотань органів досудового розслідування. 

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що на сьогоднішній день у Раді знаходиться 35 звернень судів, у яких детально вказано на ті проблеми, що виникли із запровадженням даної новели, а також у судах очікують на врегулювання цього питання через належне матеріально-технічне забезпечення. "Зміни до Кримінального процесуального кодексу Україні в частині норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів викрили іншу проблему, яку неможливо вирішити тільки технічними засобами – це нестача залів судових засідань. Як наслідок, маємо черги на зали судових засідань для розгляду клопотань слідчими суддями та кримінальних проваджень, слухання справ затримується, та відкладається, що, з урахуванням поточного навантаження створює додаткові перепони для розгляду справ судами у розумні строки", - наголосив Олег Ткачук. 

Реагуючи на ситуацію, Голова Ради підписав лист   на керівництво ДСА України з проханням надати інформацію щодо відповідності вимогам закону організації діяльності судів України у частині забезпечення технічними засобами та обладнання залів судових засідань необхідною кількістю звуко- та відеозаписувальних технічних засобів з урахуванням того, що нова редакція закону у відповідній частині була ухвалена ВР України 16 листопада 2017 року. У відповіді, яка надійшла з Державної судової адміністрації України зазначається, що за оперативними даними у розпорядженні судів знаходиться 2817 одиниць техніки, яка дозволяє здійснювати відеозапис процесу, що становить близько 90% від кількості залів судових засідань. А загалом, протягом 2017-2018 років, в межах наявних фінансових ресурсів, на придбання обладнання для фіксування судового процесу було використано 40,4 мільйонів гривень. 

Озвучуючи членам Ради інформацію, яка надійшла з ДСА України, Олег Ткачук наголосив про те, що зараз важливо правильно проаналізувати й оцінити ситуацію з тим, щоб організувати роботу у судах так, аби не порушувати розумні строки розгляду справ і забезпечити дотримання законодавства. У підсумку наради Голова суддівського самоврядування зазначив, що глибоко і детально це питання буде обговорено під час засідання Ради суддів України, яке відбудеться вже 25 січня 2019 року в Івано-Франківському апеляційному суді. Окрім цього, під час робочої наради було обговорено цілий ряд питань, які стосуються планування й організації роботи Ради суддів України та її Комітетів. 

Прес-служба РСУ