Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.10.2018, 13:17

​Голова Ради суддів України відвідав з робочою поїздкою Шевченківський районний суд міста Києва ​Голова Ради суддів України відвідав з робочою поїздкою Шевченківський районний суд міста Києва

Голова Ради суддів України Олег Ткачук відвідав з робочим візитом Шевченківський районний суд міста Києва. Метою відвідин було ознайомлення з організацією роботи суду, матеріально – технічним забезпеченням установи, умовами для прийому громадян, а також умовами для роботи адвокатів й прокурорів та участь у робочій нараді з керівниками апарату київських судів щодо запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Щодо роботи ЄСІТС, то зараз вона знаходиться на етапі запровадження, що пов'язаний з переведенням усіх справ, які знаходяться у провадженні суду, в електронний формат. "Запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи є вимогою часу. Це прописано у Законі "Про судоустрій і статус судів", є свідченням переведенням правосуддя на новий, якісно вищий рівень, а сама система має значно спростити документообіг між усіма учасниками процесу, але це не означає, що у нас не має запитань до розробників ЄСІТС і методів її впровадження", - сказав Олег Ткачук звертаючись до керівників апаратів та ІТ-спеціалістів, які займаються оцифровуванням справ.

Зокрема, на запитання керівників апаратів відповідав виконуючий обов'язки генерального директора ДП "Інформаційні судові системи" Дмитро Дубінко. Найбільше з них стосувалися майбутнього пошуку файлів, у які буде переводитися кожен аркуш справи, і доцільності оцифровування всього масиву справ. 

"Як суддя, я не розумію доцільності переведення у цифровий формат, до прикладу, усіх 40 тисяч справ, які вже перебувають у провадженні Шевченківського суду з першого січня 2018 року, коли сама ЄСІТС має запрацювати з першого січня 2019 року. До всього ж, цифрові варіанти справ будуть необхідні, наприклад, у тому випадку, якщо справа надійде в апеляцію чи в касацію. Статистика свідчить, що з чотирьох мільйонів справ, які були розглянуті судами у 2017 році, в апеляційні суди надійшло тільки 15 відсотків. Всі інші назавжди залишаться в архівах. Ми бачимо, що станом на травень 2018 року в суді було розглянуто більше 15 тисяч справ слідчими суддями. Ці матеріали також мають скануватися. Хоча більшість із них вже виконала своє призначення і навряд чи буде колись комусь цікавою. Який сенс витрачати людські і матеріальні ресурси на сканування сотень тисяч вже нікому не потрібних матеріалів?", - сказав Олег Ткачук, звертаючись до розробників. 

У цьому його підтримав і голова Шевченківського районного суду Олег Савицький. "Попри те, що суд забезпечений усіма необхідними технічними засобами і потужними сканерами для виконання цієї роботи, ми затрачаємо колосальні людські ресурси на опрацювання справ, не розуміючи, як у кінцевому варіанті виглядатиме сам результат", - сказав Олег Савицький. 

У підсумку наради було домовлено, що усі запитання, які прозвучали до розробників, будуть систематизовані й до них підготуються детальні відповіді з покроковими інструкціями для використання у роботі. 

Щодо організації роботи суду, то Голова Ради суддів України зазначив, що, зважаючи на умови, у яких працюють київські суди, Шевченківський можна назвати зразковим. "У суді реалізовано ті стандарти організації робити, запровадження яких Рада суддів України добивається в усіх інших судах держави. Тут облаштовані кімнати для роботи прокурорів і адвокатів, працюють чотири канцелярії, в ідеальному стані знаходиться архів, зали судових засідань, конвойне приміщення, бездоганно організовано засоби безпеки, але прикро те, що такий суд – це швидше виняток, а ніж правило", - підсумував Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ.