Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.02.2019, 08:13

​Голова Ради суддів України зустрівся з Директором-Секретарем Венеційської комісії ​Голова Ради суддів України зустрівся з Директором-Секретарем Венеційської комісії

У ході робочої поїздки у складі суддів Великої Палати Верховного Суду до Стасбурга, Голова Ради суддів України Олег Ткачук мав зустріч з Директором і Секретарем Венеціанської Комісії паном Томасом Маркертом. Голова РСУ поінформував пана Томаса Маркерта про діяльність Ради суддів України в умовах проведення судової реформи, про ті завдання, які виконує вищий орган суддівського самоврядування у своєму прагненні утвердити та забезпечити незалежність суддів, прищепити їм на світоглядному рівні та культивувати високий рівень доброчесності й етичної поведінки і ця робота стосується не тільки суддів.

Як зазначив Олег Ткачук, з осені минулого року Рада суддів Україні активно працює над розробкою спільних етичних принципів поведінки у процесі для усіх представників правничої спільноти. За ініціативи Ради до цієї праці долучилися Рада прокурорів та Рада адвокатів України, а також представники громадських організацій, які переймаються забезпеченням дотримання демократичних принципів ведення процесу в українському судочинстві.

У свою чергу, Директор-Секретар Венеціанської комісії пан Томас Маркерт визнав визначними кроки, що здійснила Україна на шляху до судової реформи. Зокрема, особливої уваги заслуговують формування суддівського корпусу Верховного Суду за новими правилами, створення Вищого антикорупційного суду, нові підходи до етичних вимог представників судової влади. Пан Маркерт також поділився досвідом законодавчих практик європейських країн, які запровадили новітні елементи судових процедур та висловив сподівання на незмінності демократичного курсу розвитку України.

Довідково: Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) була утворена у 1990 році. Членство у Венеціанській комісії мають 61 держава, у тому числі усі держави-члени Ради Європи.

Діяльність Комісії базується на трьох основоположних принципах європейської правової традиції: демократія, права людини, верховенство права і спрямована на: вивчення правових систем держав-членів, зокрема, з метою їх зближення; забезпечення верховенства права та демократії; розгляд проблем, що виникають у діяльності демократичних інституцій, їх зміцнення та розвиток.

Україна набула статусу повноправного члена у Венеціанській Комісії Ради Європи після набрання чинності 7 грудня 1996 року Закону України “Про приєднання України до Часткової Угоди про Європейську Комісію “За демократію через право”.

Прес-служба РСУ