Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.05.2019, 11:17

Голова Ради суддів України зустрівся з міжнародними експертами Проекту ЄС "Pravo-Justice" Голова Ради суддів України зустрівся з міжнародними експертами Проекту ЄС

Голова Ради суддів України Олег Ткачук провів зустріч з міжнародними експертами Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Анною Адамською та Тедом Зажечним.

Метою зустрічі стало обговорення питання щодо перебігу кваліфікаційного оцінювання суддів, співпраці Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Громадської ради доброчесності, а також конкурсних процедур відбору суддів, які тривають зараз.

Проект ЄС "Право-Justice" зараз розпочинає активну роботу над компонентом удосконалення процесів відбору та оцінювання суддів і запросив міжнародного експерта, суддю Королівської лави, провінції Саскачеван, екс-співголову Дисциплінарного комітету Юридичного товариства, що забезпечує дотримання вимог Кодексу професійної чесноти і етичних стандартів та члена Громадської ради міжнародних експертів при Вищій кваліфікаційній комісії України Теда Зажечного до співпраці як короткострокового експерта.

Голова Ради суддів України коротко розповів про повноваження Ради та звернув увагу на проблемні питання, що виникли в ході реалізації судової реформи. Зокрема, тривалості кваліфікаційного оцінювання суддів.

"Зараз ми маємо ситуацію коли в країні не працює 22 суди, зараз ми маємо більше 50 судів, де працює тільки один суддя. В 120 судах відсутня охорона. Умови, в яких функціонують суди дуже складні. Навантаження на кожного суддю шалене. Так, на сьогодні, за різними оцінками, в Україні для нормальної роботи судової системи не вистачає близько 2000 суддів. При цьому, станом на початок 2019 року, за штатної чисельності у 7200 суддів, кваліфікаційне оцінювання успішно пройшов лише 2151 діючий суддя. За чотири роки реформи не завершено процедури кваліфікаційного на відповідність займаній посаді щодо 3192 суддів. ",- зазначив Олег Ткачук.

Окрему увагу під час зустрічі було приділено процедурі кваліфікаційного оцінювання та конкурсним процедурам добору суддів. Міжнародного експерта цікавило питання залучення громадськості до цього процесу, співпраці Громадської ради доброчесності з ВККСУ та підвищення рівня відповідальності цього органу під час прийняття рішень та висновків.

Обговорили і питання що склалось у зв'язку з проходження кваліфікаційного оцінювання суддями окружного адміністративного суду міста Києва. Голова Ради суддів України зазначив, що Рада суддів України планує здійснити візит до цього суду. "Одним з найголовніших завдань, що стоять перед Радою суддів України є забезпечення умов для здійснення незалежного правосуддя. Як досягти рівня внутрішньої та зовнішньої складових цієї незалежності, забезпечити умови для здійснення справедливого судочинства, незалежно від будь яких політичних процесів, заяв або намагань вплинути на діяльність суду - саме ці питання Рада суддів України і хоче обговорити з суддями Окружного адміністративного суду міста Києва. Метою заходу – є активізація спільних заходів та зусиль для належної роботи суду, для забезпечення належного судового захисту", - додав Олег Ткачук.

Тед Зажечний, в свою чергу, підкреслив, що він також дуже часто спілкується з суддями і кожного разу захоплюється відданістю українських суддів, які не зважаючи на складні умови здійснюють правосуддя.

"Саме так. Всі говорять, що працювати дуже складно, іноді на грані фізичних можливостей, судді працюють по 11-12 годин на день, без відпусток та вихідних, а все одно продовжують працювати. Все тому, що вони – судді! Це відданість громадському обов'язку. Українські судді не зважаючи ні на які умови стоять на захисті прав, свобод та законних інтересів громадян України", - з гордістю відповів Олег Ткачук.

У підсумку сторони обговорили подальші кроки, необхідні для впровадження судової реформи, зокрема удосконалення процесів відбору та оцінювання суддів, проведення конкурсів на посади суддів до судів першої та апеляційної інстанцій, тощо.

Прес-служба РСУ