Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.01.2019, 11:16

​Голова Ради суддів України зустрівся з міжнародними експертами з Польщі ​Голова Ради суддів України зустрівся з міжнародними експертами з Польщі

Голова Ради суддів України Олег Ткачук та заступник Голови Ради Вадим Бутенко зустрілися з міжнародними експертами Проекту ЄС "Право-Justice" з Польщі, які вивчають питання комунікації у судовій владі України. Пана Лукаша Боярського та пана Ярослава Гвіздака, суддю за фахом, супроводжувала головний міжнародний експерт Проекту Анна Адамська-Голланд.  Експерти з Польщі приїхали на запрошення Вищої ради правосуддя, але, як зазначила пані Адамська, без розуміння ролі і значення кожного органу суддівського врядування і самоврядування, оцінювати рівень комунікації судової влади з суспільством, а тим більше давати свої рекомендації, навіть ті, які реально спрацювали у стосунках поляків із судовою владою країни, буде надзвичайно складно.

"Ми запланували цілий ряд зустрічей з очільниками органів суддівського врядування з тим, аби отримати інформацію з перших вуст і зрозуміти, на якому рівні знаходиться розвиток комунікації судової влади України зі своїми громадянами", - підкреслила експертка. Вона також зазначила, що в українській судовій владі у питаннях комунікації вже зроблено чимало і мова ведеться, в першу чергу, про розвиток і посилення комунікативних позицій.

У відповідь, Голова Ради суддів України Олег Ткачук детально інформував колег про повноваження, завдання та порядок роботи Ради. Він наголосив, що одним з головних завдань Ради суддів України є відстоювання та захист суддівської незалежності. "Суддівська незалежність в Україні гарантована Конституцією і законами держави. Разом з тим, ми усвідомлюємо, що тільки за підтримки громадянського суспільства вона може бути цілковито захищена", - сказав Голова Ради.  На думку Олега Ткачука, показовим прикладом такої захищеності стала ситуація у Польщі, коли тисячі поляків виступили на захист суддів і судової влади.

"Ми розуміємо, що впродовж усіх років незалежності судова влада Польщі активно комунікувала з суспільством, бо 40% довіри громадян ні з чого не візьмуться. На вашому прикладі можна ствердно говорити про комплексне вирішення та врегулювання проблемних питань, котрі на етапі становлення судової системи існували у державі, тому ваш досвід для нас буде дуже цінним, а в окремих напрямах і вартий застосування", - наголосив Олег Ткачук.

У підсумку зустрічі сторони домовились про більш тісну взаємодію та підтримку Проектом ЄС "Право-Justice" діяльності Ради суддів України у питаннях комунікації.

Прес-служба РСУ