Рада Суддів
України

uaUA enEN

17.01.2019, 13:19

​Голова Ради суддів України зустрівся з представниками Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи ​Голова Ради суддів України зустрівся з представниками Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи

Сьогодні, 17 січня 2019 року, Голова Ради суддів України Олег Ткачук мав робочу зустріч з представниками Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи. Зустріч була присвячена попередньому обговоренню спільних заходів, які планується організувати у 2019 році з метою посилення інституційної діяльності Ради суддів України та підвищення авторитету судової влади загалом.

Разом з Головою РСУ ділову бесіду з канадськими колегами мали заступник Голови Вадим Бутенко, секретар РСУ Олена Журавська та голова Комітету РСУ з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов.

З канадського боку на зустрічі були присутніми Бренда Каппер, директор Групи міжнародного співробітництва Національного інституту суддів Канади, Даніелла Мей-Куконато – виконавчий директор Національного інституту суддів Канади, Любомир Маркевич, керівник Проекту підтримки судової реформи, Валентина Ростопіра, експерт Проекту та перекладач Роман Кульчинський.

Найперше, Голова РСУ Олег Ткачук подякував високоповажним гостям за сприяння в організації навчального візиту делегації Ради до Канади, який відбувся у листопаді минулого року за безпосереднього сприяння Національного інституту суддів Канади задля обміну досвідом, ознайомлення з найкращими практиками врегулювання конфлікту інтересів, роботою суддівського самоврядування та організацією взаємодії судово-правових інституцій.

Голова Ради підкреслив, що Рада суддів України співпрацює з Проектом підтримки судової реформи з питань інституційного розвитку та зміцнення потенціалу Ради суддів України, з питань етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та захисту суддівської незалежності. "Разом з тим ми бачимо цілий ряд напрямів діяльності, які, за вашої підтримки і досвіду, а нашого великого бажання змінити, покращити, зробити доступнішою і зрозумілішою для людей судову систему України, могли б бути успішно реалізовані", - сказав Олег Ткачук.

У свою чергу керівник Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи Любомир Маркевич зазначив, що в Україні Проект й надалі працюватиме на досягнення таких ключових цілей, як удосконалення застосування права та незалежності органів судової влади, посилення підзвітності органів судової влади, судового адміністрування, зміцнення комунікації між судами і громадськістю та охоплюватиме співпрацею ключові судові інституції держави.

Щодо власне роботи, яка здійснювалася за підтримки Проекту, то голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, висловив сподівання, що за підтримки Проекту Рада суддів продовжить проведення консультативних зустрічей щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів зокрема законодавчого врегулювання цього питання та оновлення посібника з Кодексу суддівської етики та Коментаря до питань конфлікту інтересів для суддів.

"Дотримання Кодексу суддівської етики та вміння врегульовувати конфлікт інтересів і запобігати корупції – це ті складові, які формують образ судді, що так необхідний українському суспільству. Тому ми дуже ретельно аналізуємо канадський досвід і застосовуємо його в українській судовій владі, сподіваючись, що він сприятиме зростанню довіри громадян", - підсумував результати роботи Єгор Краснов.

Бренда Каппер, директор Групи міжнародного співробітництва Національного інституту суддів Канади, звертаючись до Голови РСУ Олега Ткачука зазначила, що вражена тими обсягами питань, над врегулюванням яких працюють в Раді судді України і запевнила в активній підтримці щодо їх реалізації.

У підсумку зустрічі сторони домовились про напрацювання та узгодження спільного плану дій та заходів, які будуть здійсненні впродовж нинішнього року.

Прес-служба РСУ