Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.04.2018, 07:18

Голова Ради суддів України: "Основний обов'язок суддів – дотримуватися правил, які прописані у Законах України" Голова Ради суддів України:

Голова Ради суддів України Олег Ткачук прокоментував рішення РСУ стосовно ситуації, що склалася з виконанням ліквідаційної процедури у Верховному Судді України.

"Результат нашого голосування і нашого рішення полягає в тому, що Рада суддів України висловилася щодо необхідності дотримання зборами суддів вимог Закону України в принципі. Питання, яке постало у Верховному Суді України, є показовим для інших судів: для теперішнього Верховного Суду, для Вищих спеціалізованих судів, які будуть створені, для апеляційних судів і судів першої інстанції. Всі ми, судді, маємо дотримуватися правил, які прописані у Законі. Це наш основний обов'язок. Якщо ми не будемо цих правил дотримуватися, то де гарантія того, що людина, яка звернеться до суду, захистить своє право?

Рада суддів України висловилася на засіданні про те, що Закон порушувати не можна нікому – ні зборам суддів Верховного Суду, ні зборам суддів першої інстанції – це наша реакція. Ми і надалі будемо так вчиняти, особливо, коли йдеться про захист прав працівників судів", - наголосив Олег Ткачук.

Голова Ради також зазначив, що виконання вимог Закону України щодо припинення діяльності ВС України та Вищих спеціалізованих судів через процедуру ліквідації, найперше, захищає права працівників апарату суду, а це майже 150 осіб.

"Збори суддів ВСУ, на думку Ради, вийшли за межі своїх повноважень і ухвалили рішення, про зміну структури апарату суду, у тій частині, яка вже визначена Законом. Крім того, це рішення поставило під сумнів організаційну єдність судової влади"- підсумував Голова Ради суддів України.

Нагадаємо: 12 квітня 2018 року Рада суддів України, розглянувши звернення Голови ДСА України щодо перешкоджання початку ліквідаційної процедури у Верховному Суді України, прийняла рішення, яким визначила, що "використання зборів суддів Верховного Суду України, як механізму протиправного перешкоджання відповідній ліквідаційній процедурі, суперечить засадам суддівського самоврядування і є неприпустимим".

Прес-служба РСУ