Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.05.2019, 15:28

Голова РСУ: "Блокування роботи ВККС України можна розцінювати як виклик судовій владі і правопорядку в державі" Голова РСУ:

Сьогодні Голова Ради суддів України Олег Ткачук відвідав Вищу кваліфікаційну комісію суддів України. 

Зазначимо, що 20-21 травня приміщення ВККС України пікетувалося. У цьому заході взяли участь кілька десятків людей. Приводом для такого візиту Голови РСУ стало звернення суддів та членів Вищої кваліфікаційної комісії до Ради суддів України суддів та висловлене ними занепокоєння щодо можливого зриву кваліфікаційного оцінювання суддів. 

Прибувши до будівлі ВККСУ, Олег Ткачук поспілкувався з тими хто, називає себе представниками громадськості. Серед них була і молодь і  люди поважного віку. Старші мирно сиділи на лавицях перед будівлею і скаржилися на маленькі пенсії, а молодь оточила по периметру та заблокувала вхід до будівлі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України частині членів Комісії.

Як з’ясувалося, через подібне пікетування 20 травня не змогли пройти свій етап кваліфоцінювання кілька суддів, у тому числі, з Донецької області, які здійснюють правосуддя у прифронтових судах. 

"Мені було важливо зрозуміти, чому зібралися люди біля Комісії і чи не зашкодить це кваліфікаційному оцінюванню, чи не будуть створені додаткові перепони для формування і поповнення суддівського корпусу порядними і кваліфікованими юристами, чи не зупиниться природне очищення судової системи від некваліфікованих суддів, ", - підсумував Олег Ткачук. 

Відтак, Голова Ради поспілкувався з пенсіонерами, яких здебільшого хвилювали високі зарплати, котрі отримують члени Комісії, і соціально-економічна ситуація в країні, та з молоддю, частина якої висловила претензії до ефективності роботи ВККСУ, й запросив бажаючих разом відвідати ВККСУ та пересвідчитися, як працює комісія і чи працює вона зараз, розібратися у тому, чим займаються працівники і члени Комісії, що входить до їхніх обов'язків і повноважень. 

Бажаючий виявився лише один. "Ми разом пройшли службовими кабінетами Комісії до яких забажали зайти. Зустрілися з членами ВККСУ та суддями, які проходять оцінювання. Можна сказати, що Комісія працює у штатному режимі. Усе готово для роботи і відповідна робота Комісією проводиться. Ніяких зауважень до роботи цього органу суддівського врядування не мав і мій супутник", - повідомив Голова РСУ. Разом з тим, зі слів Голови Ради суддів України, продуктивним було спілкування і з керівництвом та членами Комісії, які запевнили, що вже сьогодні і в подальшому Комісія працюватиме у звичному режимі та виконуватиме усі повноваження, визначені законом.

У свою чергу члени Комісії висловили прохання аби Рада суддів України звернулася до Пленуму Верховного Суду з тим, щоб обговорити ситуацію з кваліфікаційним оцінюванням суддів, а також ініціювала скликання засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якого входять керівники органів та установ системи правосуддя з тим, щоб вжити можливих заходів для якнайшвидшого завершення кваліфікаційного оцінювання суддів та розпочати інші процедури для призначення суддів на посади. 

Олег Ткачук повідомив, що вже вніс відповідні пропозиції до Пленуму Верховного Суду, що відбудеться 24 травня, та ініціюватиме, від Ради суддів України, скликання засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя зі вказаних питань. 

П.М. По цьому пікетування ВККС закінчилося. Старші люди пішли за заробленою винагородою у сквер навпроти Комісії.

Прес-служба РСУ