Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.02.2019, 13:00

Голова РСУ Олег Ткачук зустрівся з Головою Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханною Юнкер Голова РСУ Олег Ткачук зустрівся з Головою Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханною Юнкер

Голова Ради суддів України  поінформував пані Юнкер про діяльність Ради суддів України в умовах проведення судової реформи, про ті завдання, які виконує вищий орган суддівського самоврядування у своєму прагненні утвердити та забезпечити незалежність суддів. "Саме захист незалежності суддів та судів є предметом пильної уваги усіх органів суддівського самоврядування. Це питання обговорюється і рішення по ньому приймаються практично на кожному з'їзді суддів України. Ми маємо, за підтримки європейських інституцій, гарантії дотримання незалежності та, разом з тим розуміємо, що без широкого представництва Ради суддів України  у міжнародних правових структурах, нам буде складно доносити до міжнародної спільноти інформацію про демократичні перетворення у судовій владі", - сказав Олег Ткачук, спілкуючись з Ханною Юнкер.  

Олег Ткачук також зазначив, що на співпрацю з міжнародними організаціями Раду суддів України уповноважив з'їзд суддів України. "Рішенням з’їзду Раду суддів України було зобов’язано інформувати Раду Європи та її органи про ситуацію з незалежністю, кваліфікаційним оцінюванням суддів, процедурою звільнення суддів, охороною, дотриманням етичних норм тощо з тим, аби ви мали чітке уявлення, як реалізовуються в Україні основні етапи судової реформи", - наголосив Олег Ткачук.

Під час зустрічі він звернув увагу пані Юнкер і на цілком нові стандарти співпраці Ради суддів України з судами. Олег Ткачук зазначив, що у зв'язку із стислими строками запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка має запрацювати з першого березня 2019 року, до Ради надійшли звернення більш ніж від половини судів, у яких вказується на проблемні аспекти запровадження ЄСІТС. За словами Голови, саме ретельна робота Ради над нормативними документами, які регламентуватимуть роботу системи, дозволила врегулювати гострі моменти і вийти на поетапний запуск електронного судочинства. 

 Олег Ткачук також інформував Голову Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи про роботу Ради над  проектом документу, що має назву "Порядок кваліфікаційного оцінювання і самооцінювання суддів". Його створення передбачено Законом України "Про судоустрій і статус суддів", що був прийнятий у 2016 році, і передбачає, що окрім загального кваліфікаційного оцінювання суддів, яким визначається здатність судді здійснювати правосуддя, судді будуть систематично проходити так зване "вторинне оцінювання", котре має стати нормою у професійній діяльності кожного судді.

У підсумку зустрічі Олег Ткачук запросив пані Юнкер під час свого наступного візиту в Україну відвідати Раду суддів України і глибше ознайомитися з її діяльністю.

Нагадаємо, Голова Ради суддів України, в складі делегації суддів ВС, перебуває з робочим візитом у Стразбурзі (Франція),  ознайомчий візит відбувається в рамках проекту "Підтримка виконання Україною рішень Європейського Суду з прав людини" та верховенства права Ради Європи.

Прес-служба РСУ