Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.11.2018, 13:54

​Голова РСУ: "Рада суддів занепокоєна термінами кваліфоцінювання більш як 3 тисяч суддів" ​Голова РСУ:

Сьогодні, 23 листопада 2018 року, Голова Ради суддів України Олег Ткачук взяв участь у презентації Звіту "Відбір та оцінювання суддів в Україні", який підготувала команда міжнародних експертів Проекту ЄС "Право-Justice" з Австрії (Георг Став, директор департаменту зі стратегічного планування Міністерства юстиції Австрії), Литви (Реда Мольєне, Директор Національної судової адміністрації Литви) та Нідерландів (Вілма Ван Бентхем). До всього ж, міжнародні експерти не тільки оцінили попередній досвід, а й надали рекомендації щодо нових процедур відбору та оцінювання суддів в Україні. 

На представлення Звіту також були запрошені представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Громадської ради доброчесності, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Адміністрації Президента, Міністерства юстиції, міжнародні донори, кандидати в судді, представники ЗМІ та громадськості, які безпосередньо були причетні до перезавантаження суддівського корпусу.Хюґ Мінґареллі, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, відкриваючи захід зазначив: "За короткий проміжок часу було багато досягнуто завдяки значним зусиллям уряду, органів судової влади та громадянського суспільства. Ми сподіваємось, що новий Верховний Суд буде відповідати очікуванням українського народу і забезпечувати суспільству більшу справедливість та правову впевненість. Суд також повинен виступати "рольовою моделлю" для майбутніх поколінь юристів".  Високо оцінюючи роль Верховного Суду, пан Мінґареллі зазначив, що реформування судової влади в Україні та оновлення суддівського корпусу стало можливим завдяки злагодженій діяльності усіх органів, що входять до системи судового врядування. 

"Судова реформа призвела до змін механізмів та способів управління судової системи. Діяльність кількох органів судового врядування ВККС України, ВРП, ДСА України та єдиного органу суддівського самоврядування, який діє на постійній основі – Ради суддів України, має сприяти належному управлінню судовою владою самою цією владою. І метою цього управління є забезпечення індивідуальної незалежності судді від надмірного тиску при розгляді судової справи та ухвалення по ній рішення. У цьому питанні забезпечення дотримання гарантій суддівської незалежності є першочерговим завданням, яке стоїть перед Радою суддів України", - сказав Голова Ради суддів України Олег Ткачук, коментуючи процес оновлення суддівського корпусу. Разом з тим він зазначив, що Рада активно працює над розвитком нових основних та процедурних статутів, що стосуються етичних норм, управлінської ефективності, правил поведінки працівників апарату судів, а також об'єднання правничої спільноти в питаннях процесу. 

Голова Ради суддів України вважає, що зараз, у напрямку розвитку судового управляння, надзвичайно гостро стоїть питання справедливої суддівської винагороди для усіх суддів, забезпечення охорони судів, суддів та інших учасників процесу, належна організація роботи у судах, питання штатної чисельності і структури судів.

"Правничій спільноті сьогодні було представлено Звіт та надано рекомендації щодо подальшого вдосконалення роботи судової влади на перспективу, яка виглядає досить привабливо з огляду на забезпечення правосуддя. Проте, Раду суддів України не перестає хвилювати питання термінів проходження кваліфікаційного оцінювання суддями, які вже пройшли його перший етап. Таких суддів майже три тисячі і їх катастрофічно не вистачає у судах України", - сказав Олег Ткачук. Він також зазначив, що у вирішенні цього питання Рада суддів України очікує на підтримку міжнародних експертів та партнерів. 

Прес-служба РСУ