Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.03.2017, 14:59

Голова ВККСУ Сергій Козьяков презентував у Відні досвід України з формування найвищого суду країни Голова ВККСУ Сергій Козьяков презентував у Відні досвід України з формування найвищого суду країни

Голова ВККСУ Сергій Козьяков назвав конкурс до Верховного Суду головною подією року в Україні та зазначив, що його завершення планується у травні. Про це він заявив під час круглого столу, присвяченого українським реформам «Трансформація країни: Україна на шляху реформ», який пройшов 24 березня у Відні (Австрія). На заході від Комісії також був присутній член ВККСУ Андрій Козлов.

Під час свого виступу у секції «План української судової реформи: дизайн та конструювання справедливої судової системи» Сергій Козьяков окреслив головні етапи процесу формування нового Верховного Суду в Україні. Він нагадав, що конкурс розпочався 7 листопада 2016 року та зазначив, що вперше в історії взяти участь у ньому змогли не тільки судді, але й науковці та адвокати. Їх оцінюватимуть за трьома основними критеріями: компетенція, професійна етика та доброчесність.

Голова Комісії наголосив на безпрецедентній прозорості та відкритості конкурсних процедур. «Комісія забезпечує прозорість усіх етапів кваліфікаційного оцінювання під час добору суддів Верховного Суду. Зокрема, за проведенням іспиту спостерігали близько 60 представників ЗМІ, 25 міжнародних спостерігачів, представники громадськості. Велась онлайн-трансляція, а процес іспиту фіксували десятки відеокамер», – наголосив С. Козьяков.

Окремо Голова ВККСУ зупинився на досвіді роботи громадських активістів при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України: «В Україні створено унікальний для європейської судової практики, а, можливо, і для всього світу орган – Громадська рада доброчесності, яка покликана допомогти Комісії у процесі добору суддів». С. Козьяков розповів європейським колегам про завдання, вимоги до учасників та процес формування Громадської ради доброчесності.

Відповідаючи на запитання учасників щодо забезпечення деполітизації судової системи, представники Ради з питань судової реформи зазначили, що нові органи – Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада правосуддя, максимально деполітизовані.

«Завданням усієї реформи є деполітизувати українську судову систему, зробити її незалежною від будь-яких політичних впливів. Спільним завданням органів виконавчої влади, органів судової влади та громадянського суспільства є створення такого Антикорупційного суду, який зможе впоратись із проблемами та протистояти будь-яким викликам незалежно від політичних обставин у країні», – зазначив під час свого виступу на конференції член ВККСУ Андрій Козлов.

Завершуючи захід, головуючий, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба наголосив, що ОБСЕ зацікавлена у продовженні реформ в Україні. «Україна дуже важливий партнер для ОБСЕ і ми уповноважені підтримувати нашу співпрацю, яка вже триває декілька років», – підкреслив він.

Захід відбувся в Секретаріаті Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) на запит Національної ради реформ та за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Інформаційну підтримку надала Рада з питань судової реформи.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-центр судової влдаи