Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.06.2018, 10:24

Конференція "Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки" крізь призму бачення Ради суддів України Конференція

Сьогодні, першого червня, у Києві відбулася конференція "Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки". Її організатори, Рада з питань судової реформи, проект Ради Європи "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини", Верховний Суд та газета "Юридична практика", спільно з учасниками обговорили практичні результати судової реформи.А вони, в першу чергу, полягають у змінах законодавства, перезапуску органів суддівського врядування, створенні та роботі нового Верховного Суду, реструктуризації судової системи, кваліфікаційному оцінюванні усіх суддів держави та імплементації міжнародних стандартів щодо правосуддя.

З доповідями, з окреслених питань, перед учасниками конференції виступили: Джанні Букіккіо, Голова Венеціанської комісії, Режіс Брійя, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні, Ханне Юнкер, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи, Валентина Данішевська, Голова Верховного Суду, Сергій Козьяков, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та інші відомі правники України.

Раду суддів України на конференції представляв Голова Ради Олег Ткачук та члени РСУ: Вадим Бутенко - голова Комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями, Володимир Кравчук - голова Комітету та члени Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Дмитро Мовчан й Андрій Жук та Тетяна Суярко - членкиня Комітету РСУ з питань співпраці з державними, громадськими організаціями і засобами масової інформації. 

Таке широке представництво на конференції членів Ради суддів України Олег Ткачук назвав життєво необхідністю: "Це, фактично, перший такий представницький юридичний форум, на якому підбиваються підсумки судової реформи в Україні. Зрозуміло, що попереду ще багато її етапів, але вже більше пів-року працює новий Верховний Суд, судді вчаться працювати в нових умовах ключових змін, які стосуються відповідальності, прозорості та запобігання корупції, забезпечення суддівської незалежності. І Рада суддів України знаходиться у центрі усіх цих процесів", - зазначив Олег Ткачук. 

ВІн, також, звернув увагу, що основний акцент у виступах доповідачів ставиться на те, що в Україні сформовано нормативні механізми захисту суддівської незалежності, формується високопрофесійний суддівський корпусу, реально, а не декларативно в державі почав діяти принцип верховенства права. На переконання Голови Ради суддів України Олега Ткачука, вся ідея судової реформи полягає у тому, щоб правосуддя здійснювали висококваліфіковані, чесні, добросовісні і незалежні судді. 

"Правосуддя є основою держави, держави демократичної, правової держави. А суддя є основою, центральною фігурою правосуддя. Саме він уособлює судову владу. Судова влада реалізовується у рішеннях, котрі ухвалюють судді і, котрі базуються на принципах верховенства права, законності, справедливості. Таке можливо лише в умовах, коли суддя незалежний від будь-яких зовнішніх і внутрішніх чинників. Сьогоднішня конференція має допомогти віднайти шляхи найбільш ефективної реалізації відповідних законодавчих приписів", - наголосив Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ