Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.06.2019, 16:48

​"Кращі європейські практики: вибори кандидатів на посади суддів і модельні суди" – семінар для членів Ради суддів України ​

"Кращі європейські практики: вибори кандидатів на посади суддів і модельні суди" – семінар для членів Ради суддів України від Проекту ЄС "Право-Justice" відбувся сьогодні в Києві.

З членами Ради суддів України ділилися досвідом і спілкувалися Анна Адамська-Галлант, Міжнародний ключовий експерт з судової системи Проекту ЄС "Право-Justice" та Лукаш Боярскі, міжнародний експерт Проекту ЄС "Право-Justice".

Вітаючи слухачів семінару, пані Адамська-Галлант зазначила, що досвід України в організації процедур відбору та призначення суддів заслуговує на увагу в країнах молодих демократій і його доречно використовувати в очищенні судових систем від недоброчесних суддів. А от щодо організації роботи в судах, то тут більшість невирішених питань, які потрібно врегульовувати спільними зусиллями і процес цей бути швидким не обіцяє.

Відтак, доповідаючи про кращі європейські практики виборів кандидатів на посади суддів, міжнародний експерт Проекту ЄС "Право-Justice" Лукаш Боярскі зупинився на прикладі виборів суддів Конституційного Суду Польщі. "З 2006 року у Польщі законодавчо закріплений громадський моніторинг за процедурою обрання суддів КС та ключових державних представників, таких як омбудсмен, генеральний прокурор, головний уповноважений з питань персональних даних, головний уповноважений з питань грошової політики та інші. І зроблено це з єдиною метою – забезпечення прозорості і компетенції влади", - наголосив пан Боярскі.

Разом з тим він зазначив, що українська модель обрання суддів Конституційного Суду, на його думку, краща, бо передбачає представництво суддів від Президента держави, Верховної Ради та суддівського самоврядування, а польська - тільки від Сейму.

Лукаш Боярскі також вважає, що попри відмінності у процедурах обрання і призначення суддів між Польщею та Україною, головним їхнім надбанням є розширення і посилення громадського контролю.

Щодо організації роботи суддів, про яку говорила Анна Адамська-Галлант, Міжнародний ключовий експерт з судової системи Проекту ЄС "Право-Justice", то тут потрібно визначитися з головними, а саме, яким ми хочемо бачити суди в Україні.

Адже програму з удосконалення організації та роботи судів "Модельні суди" було запроваджено задля врегулювання проблемних питань, що лежать в площині матеріально-технічного забезпечення. Вона стартувала у 2018 році. З того часу, як повідомила Анна Адамська представники Проекту відвідали багато судів, створили ініціативну робочу групу, до складу якої увійшли представники всіх органів судової гілки влади та прокурори, працівники поліції та спеціалісти з неурядових громадських організацій, які взяли участь в розробці посібника щодо створення "Модельного суду".

"Сам проект "Модельні суди" має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. Ці складові є одними з ключових факторів розбудови довіри громадськості до судової системи", - зазначила експертка.

Нагадаємо, Рада суддів України рішенням №71 від 26 жовтня 2018 року підтримала запровадження реалізації пілотного проекту "Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін" на території Одеської області та визначила пілотними судами з розроблення та запровадження уніфікованих правил організації цивільного та кримінального судочинства: Апеляційний суд Одеської області, Малиновський районний суд міста Одеси та Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області. А з метою підвищення рівня доступності населення до інформації у приміщенні суду, рішенням №72 від 26 жовтня 2018 року визначено Голосіївський, Деснянський і Святошинський районні суди міста Києва, як пілотні суді щодо розроблення та запровадження проекту "Зручний суд".

Прес-служба РСУ