Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.06.2020, 11:32

Людмила Денисова:"Однією з причин, через які не дотримуються строки розгляду справ, є, на жаль, відсутність суддів в судах". Людмила Денисова:

Сьогодні, 1 червня 2020 року, під час заходу, приуроченого до Міжнародого дня захисту дітей, було вперше представлено результати пілотного моніторингу, реалізованого у 2019 році, щодо дотримання судами і органами опіки та піклування стандартів правосуддя, дружнього до дитини.

Відкриваючі захід, Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини, привітала всіх із Міжнародним днем захисту дітей та звернула увагу на те, що представлене дослідження є першим комплексним аналітичним документом в Україні, спрямованим на висвітлення питання врахування думки та дотримання найкращих інтересів дитини при прийнятті рішень, що стосуються її життя, у справах некримінального характеру.

"Однією з причин, через які не дотримуються строки розгляду судових справ, є, на жаль, велике навантаження та відсутність суддів, особливо в місцевих судах. Так, на кінець листопада 2019 року, за нашою інформацією, в шістьох районних судах немає 100% суддів. У 135 загальних судах - 50-70% вакансій. Зрозуміло, що якщо немає суддів, то ніхто взагалі не розглядає ці справи і діти залишаються в дитячих центрах. Це найголовніша причина затягування строків судового розгляду. Саме для того, щоб з’ясувати масштаб проблеми та її причини, ми й ініціювали проведення такого дослідження", - зауважила Людмила Денісова.

Комфортна кімната з іграшками та розмальовками для дітей замість вузьких загальних коридорів у суді. Туалетна кімната зі сповивальним столиком замість старого непристосованого туалету. На перший погляд це виглядає забаганкою, а насправді – важливі передумови для того, аби система правосуддя почула голос дитини і могла захистити її права. Про реальний досвід учасників моніторингу, міжнародні практики захисту прав дитини говорили сьогодні правозахисники, судді, громадські активісти та інші фахівці у цій сфері.

Ознайомитись зі Звітом про результати моніторингу судових процесів в Україні можна тут.

Відеотрансляцію можна подивитись тут.

Захід організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини, громадськими організаціями "Центр політико-правових реформ" та "Вектор прав людини".

Пресслужба РСУ