Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.02.2020, 14:51

​"Модельні рішення для судів: кращі міжнародні та українські практики"- обговорювалися на конференції у Харкові ​

"Модельні рішення для судів: кращі міжнародні та українські практики"- обговорювалися на конференції у Харкові Організаторами конференції виступили проект Європейського Союзу "Право-Justice" у партнерстві з програмою USAID "Нове правосуддя" за безпосередньої участі Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України. 

З вітальним словом до присутніх звернулися керівник Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Довідас Віткаускас, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, начальник управління інформатизації та судової статистики Державної судової адміністрації України Олександр Слоніцький та радник Програми USAID "Нове Правосуддя" Уляна Пашинна. 

Під час конференції учасники обговорили шляхи удосконалення організації роботи судів, зокрема у сферах надання судових послуг, роботи із вразливими групами населення, безпеки суду тощо. Окрім цього, були представлені кращі міжнародні практики та ініціативи, що вже успішно реалізовані в українських судах.

Керівник Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Довідас Віткаускас зазначив, що дискусія з приводу реалізації ініціативи "Модельні суди" триває, але усі зацікавлені сторони впевнені, що суди мають продемонструвати віддачу – доступне, прозоре та ефективне правосуддя. 

Лариса Швецова, членкиня Вищої ради правосуддя, вітаючи присутніх зазначила, що наразі перед суддівською спільнотою постають великі виклики щодо покращення доступу до правосуддя. Пані Швецова також нагадала, що у 2018 році за підсумками консультацій із головами судів Вищою радою правосуддя було визначено 4 суди для впровадження пілотного проекту "Модельні суди" щодо застосування прогресивних міжнародних практик. 

Заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко інформував учасників конференції про те, що ініціатива "Модельні суди" є кроком для поліпшення доступу громадян до суду та поліпшення умов роботи суддів та вже реалізовується у трьох пілотних районних судах міста Києва. Заступник Голови РСУ зазначив, що всі проекти, над якими зараз Рада суддів України працює разом з міжнародними партнерами, мають на меті зробити інформацію про суд максимально доступною і зрозумілою для відвідувачів. 

У свою чергу, міжнародна експертка Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Анна Адамска-Галланд презентувала онлайн-версію посібника "Модельні рішення для судів" в рамках ініціативи "Модельний суд" та відзначила, що в українських судах реалізовано вже багато позитивних практик, які слід поширювати. 

Також, у рамках заходу відбулося засідання Проектної Ради, під час якого експерти обговорили успіхи та виклики в реалізації ініціативи "Модельні суди" і можливість створення єдиної платформи міжнародних донорів для координації та імплементації модельних рішень для судів в Україні. 

Пресслужба РСУ