Рада Суддів
України

uaUA enEN

31.05.2019, 12:32

​Моніторинговий візит РСУ до Окружного адміністративного суду міста Києва ​Моніторинговий візит РСУ до Окружного адміністративного суду міста Києва

Сьогодні відбувся моніторинговий візит членів Ради суддів України, на чолі з Головою Ради Олегом Ткачуком, до Окружного адміністративного суду міста Києва. До складу робочої групи, які зустрічалися з суддями ОАС міста Києва, увійшли: голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук, голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук, заступник Голови Ради Вадим Бутенко, члени Ради: Олег Головенко, Олексій Котеньов, Віктор Маслов та Валерія Чорна.

Суддівський корпус на спільній нараді представляли судді, які не були задіяні у розгляді судових справ, а також голова суду Павло Вовк та заступник голови Євген Аблов. 

Звертаючись до присутніх, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що відповідно до статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Рада суддів України в межах наданих повноважень постійно використовує усі наявні правові засоби для забезпечення незалежності судів і суддів, спрямовуючи свої сили на максимальне сприяння створенню необхідних умов для нормальної роботи суду, суддів і працівників апарату.

"Сьогодні, якраз той випадок, коли ми спільними зусиллями маємо знайти правильне вирішення тих проблемних питань, з якими стикаються судді і суд у своїй роботі. Разом з тим, члени Ради суддів України повинні скласти об'єктивну оцінку ситуації, що склалася з проходженням суддями суду кваліфікаційного оцінювання і повідомити свою думку громадськості", - наголосив Олег Ткачук. 

Пояснюючи свою позицію щодо неявки на кваліфікаційне оцінювання судді зазначали, що після ухвалення рішень по резонансних справах, а також наявність у суді адміністративних позовів щодо окремих членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та діяльності цього органу, на їхню думку, ці фактори унеможливлюють їх об'єктивне і неупереджене оцінювання в рамках кваліфікаційних процедур через наявний конфлікт інтересів. 

Слід зазначити, що спільна нарада тривала більше двох годин. Обговорювались всі питання, від катастрофічної нестачі приміщень для роботи суду до забезпечення незалежності суддів та розгляду резонансних справ, до яких прикута увага не тільки засобів масової інформації та громадськості, а рішення по яких, інколи, всупереч Конституції і закону, стають предметом критики як законодавчої так і виконавчої влади. 

У підсумку обговорення існуючих проблем і пошуку шляхів їх вирішення, члени Ради суддів України та судді Окружного адміністративного суду міста Києва дійшли згоди в тому, що судді ОАС міста Києва долучаться до робочих груп, що створені при РСУ, за напрямками діяльності з тим, щоб внести зміни до діючих нормативних актів, які будуть скеровані на посилення механізмів забезпечення суддівської незалежності та відповідальності за порушення цієї конституційної засади судочинства; обговорити і підготувати пропозиції на черговий з'їзд суддів України щодо ефективності діяльності органів судового врядування та вжиття ними заходів для подолання проблем, що пов'язані зі штатною чисельністю суддів та працівників апарату у судах, усунення диспропорцій у матеріально-технічному забезпеченні судів та суддівській винагороді.

У відповідь, з огляду на винятковість проблеми, що склалася з проходженням кваліфікаційного оцінювання суддями ОАС міста Києва, Рада суддів України планує обговорити її на черговому засіданні і, за можливості, звернутися до ВККС України з проханням про відтермінування кваліфікаційного оцінювання суддів ОАС Києва, які того бажають, на більш пізні строки, не змінюючи при цьому графік оцінювання інших суддів. 

"Ми винесемо це питання на обговорення Ради суддів України, але рішення прийматиметься колективно з дотриманням усіх законодавчих норм та морально-етичних принципів, адже високий статус судді та умови, за яких він його підтверджує, не повинен залежати від бажання знехтувати законом чи обмеженням його дії. Як Голова вищого органу суддівського самоврядування, я наголошую на тому, що гарантією суддівської незалежності є чесне, справедливе правосуддя, як основа його підтримки з боку громадянського суспільства. Лише здоровий організм здатний гідно протистояти зовнішній та внутрішній інфекції, боротися з нею і перемагати загрози. Це саме стосується судової влади. Переконання громадян у необхідності захисту правосуддя формується і за рахунок довіри та впевненості у чесності і добросовісності поведінки суддів, їх високоморальних етичних стандартах" – підкреслив Олег Ткачук. 

Голова Ради також зазначив, що відповідно до Перехідних Положень Конституції України, всі діючі судді повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. Оцінювання має бути об’єктивним і не може тривати роками, адже суспільство прагне кваліфікованого, чесного і справедливого суддівського корпусу. В умовах тотальної нестачі суддівських кадрів досягнення цієї мети дуже ускладнюється. Саме ж кваліфікаційне оцінювання суддів здійснюється в межах процедур та положень визначених Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Прес-служба РСУ