Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.04.2019, 14:30

На пропозицію Ради суддів України суди запропонували громадянам оцінити їх діяльність На пропозицію Ради суддів України суди запропонували громадянам оцінити їх діяльність

Вдосконалення організації роботи суду залишається пріоритетним напрямом діяльності Ради суддів України.

Оскільки одним з ефективних інструментів покращення умов відправлення правосуддя суддями та створення належних умов праці апарату суду, забезпечення доступності установ судової системи для відвідувачів, які звертаються до суду, є моніторинг та опитування як громадян, так і працівників судів, Рада суддів України, 17 вересня 2018 року, прийняла рішення №53 щодо застосування системи оцінювання роботи суду (СОРС) з метою отримання інформації про поточну ситуацію роботи судів та визначення потреб органів системи правосуддя.

Отже, з метою отримання інформації про поточну ситуацію роботи судів та визначення потреб органів системи правосуддя, з метою оцінки якості функціонування судової системи в судах України проводяться опитування відвідувачів щодо їх задоволеності роботою суду за методикою СОРС.

Відзначимо, що оцінювання роботи суду може відбуватись комплексно за кількома показниками як зовнішніми, так і внутрішніми. До внутрішніх показників відносяться оцінювання роботи судів України за базовими показниками роботи суду, анкетування суддів та працівників апарату судів.

Так, наприклад, Дніпровський апеляційний суд провів комплексне оцінювання роботи суду, у тому числі, і анонімне анкетування відвідувачів щодо якості функціонування суду, застосовуючи СОРС. 

В ході дослідження опитано 144 респонденти. За результатами опитування щодо якості роботи суду більшість учасників роботу Дніпровського апеляційного суду оцінили на 4 бали (40%), на 5 балів - 31%, на 3 - 21%, на 2 - 6% та на 1 - 2% відвідувачів. Доступність суду, зручність та комфортність перебування у ньому та роботу працівників апарату суду громадяни оцінили на 5 балів, а дотримання строків судового розгляду в середньому отримали оцінку "задовільно". Сприйняття роботи судді за всіма показниками - 4 бали.

За результатами проведеного анкетування в цілому суд отримав позитивну оцінку. У той же час необхідні покращення у питаннях дотримання строків судового розгляду та сприйняття роботи судді через цей показник. Актуальною також залишається питання обізнаності з роботою суду - більшість відвідувачів оцінили цей показник на 3 бали.

Відвідувачі Липоводолинського районного суду Сумської області в якості інших сучасних покращень/нововведень у суді запропонували встановити у приміщенні суду пристрій для приготування чаю та кави та підключити безкоштовний WI-FI, а також облаштувати додаткову залу судових засідань, щоб кожен склад суду мав окреме приміщення для відправлення правосуддя. В цьому суді опитали 35 респондентів. 

В суді, підсумовуючи результати, зазначили, що відвідувачі суду висловили практично корисні, актуальні та наближені до реальних потреб пропозиції й рекомендації по покращенню роботи установи, над якими керівництво суду буде працювати в подальшому з метою покращення доступності та зручності правосуддя, а питання, вирішення яких потребує відповідного бюджетного фінансування, будуть доведені до відома керівництва територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області для їх подальшого опрацювання.

До проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування, за підтримки USAID в рамках Програми "Нове правосуддя", залучаються представники громадських організацій. У 2019 році за цією методикою буде оцінено суди в 20 регіонах України. 

Так, керівник аппарату Чернігівського апеляційного суду Тетяна Кривонос, під час презентації проекту, наголосила, що Чернігівський апеляційний суд готовий до участі в опитуванні, адже думка відвідувачів суду є важливою та надасть можливість вдосконалити організацію роботи.

Долучитись до проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування планують і Полтавщина, Харківщина та Буковина. 

У Волинському апеляційному суді опитування відвідувачів суду щодо задоволення якістю функціонування суду проводитиметься до 15 травня 2019 року.

Під час проведення такого опитування відвідувачів судів просять заповнити анонімні анкети та оцінити роботу суду за наступними параметрами:

  • доступність суду;
  • зручність та комфортність перебування в суді;
  • повнота та ясність інформації,
  • прийнятність витрат, пов’язаних зі зверненням до суду;
  • доступність правової допомоги у разі необхідності;
  • дотримання термінів судового розгляду;
  • сприйняття роботи працівників апарату суду;
  • сприйняття роботи судді;
  • система "Електронний суд".
  • Очікується, що результати дослідження будуть презентовані в червні 2019 року, а також буде складено відповідний звіт.

    "Ми вважаємо, що метою оцінювання роботи суду є вдосконалення організації роботи суду, а саме підвищення продуктивності, ефективності та якості судових процедур. Нам дуже приємно констатувати, що майже всюди результати анкетування свідчать про належний рівень організації роботи судів, доступність та відкритість для відвідувачів, а також про професіоналізм працівників суду. " – прокоментував застосування СОРС Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

    Нагадаємо, спільно з Радою суддів України, ще в 2015 році, експертами Програми було розроблено рамкову систему оцінювання роботи суду в Україні, яку РСУ затвердила рішенням №28 від 2 квітня 2015 року. У 2016 році Рада суддів України рішеннями №26 від 08 квітня та №35 від 12 травня рекомендувала судам України застосовувати СОРС для оцінювання роботи суду як в повному обсязі, так і в межах окремих модулів (тобто частин) СОРС в залежності від управлінської мети та завдань, спрямованих на вдосконалення роботи суду. Крім того, Рада суддів України затвердила базові (основні) показники роботи суду. Адже суд, який відповідає встановленим стандартам, можна назвати, відповідно до міжнародних засад судової досконалості, досконалим судом.

    Прес-служба РСУ