Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.05.2018, 06:13

"На сьогодні найважливішим завданням є забезпечення незалежності суддів", – Олег Ткачук

25 травня 2018 року, у місті Львові Вища рада правосуддя  представила "Щорічну доповідь Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні".

Захід відкрили Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

"Рада суддів України не лише причетна, а була в числі розробників стратегії розвитку судової влади. Наші представники входять до складу робочої групи, яка готує щорічну доповідь. І це дуже правильно. Тільки судді, які працюють на місцях, можуть розповісти про реальний стан речей. І тільки спільними зусиллями ми подолаємо всі перешкоди на шляху до незалежності" - підкреслив Олег Ткачук, відкриваючи зустріч. 

Голова Ради суддів України зауважив, що найважливішим завданням, наразі, є забезпечення незалежності суддів. "Незалежність – складна конструкція, тому що кожен суддя має здійснювати правосуддя, базуючись на власній правосвідомості, яка не може йти врозріз із законом. Якщо ж закон не гарантує забезпечення фундаментальних прав і свобод людини, суддя повинен керуватися верховенством права, це визначальний принцип для всієї процесуальної діяльності судів", - сказав Олег Ткачук.

Плідна співпраця представників та керівників органів й установ системи правосуддя сприятиме впровадженню реформ у судовій системі; зміцненню та захисту незалежності судової влади; встановленню і забезпеченню принципу верховенства права; підвищенню довіри суспільства до судової системи; удосконаленню комунікації між судовими органами в Україні; впровадженню єдиних стандартів діяльності органів та установ системи правосуддя; ефективному використанню матеріально-організаційних ресурсів органів та установ системи правосуддя.

"На сьогодні питання внутрішньої і зовнішньої комунікації судової влади є вкрай актуальними. Кілька органів опікуються питаннями судової влади і вони мають діяти злагоджено з метою досягнення спільної мети", – наголосив Олег Ткачук.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що Рада Європи й надалі надаватиме підтримку Україні з метою забезпечення незалежності судової влади. На думку Мортена Енберга, вдосконалення системи виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини, зокрема стосовно статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, має сприяти утвердженню незалежності суддів. Він відзначив більшу відкритість судової влади та наголосив, що забезпечення незалежності суддів – це ключовий елемент для забезпечення функціонування судової влади згідно зі статтею 6 Конвенції.

Нагадуємо, Законом України «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII передбачено, що з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями готує й оприлюднює щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні. Для підготовки документа у 2017 році створено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні (Постійна комісія) до складу якої входять і представники Комітету Ради суддів України. 13 лютого 2018 року Вища рада правосуддя , своїм рішенням, затвердила щорічну доповідь за 2017 рік "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні".

Прес-служба РСУ