Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.08.2016, 07:45

На Житомирщині відкрито оновлену будівлю районного суду На Житомирщині відкрито оновлену будівлю районного суду

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк 29 липня відкрив нове приміщення Попільнянського районного суду на Житомирщині. Разом з Головою ДСА України участь в урочистій церемонії взяли заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч, голова апеляційного суду Житомирської області Віталій Котік, начальник територіального управління ДСА України в Житомирській області Василь Морей, голова Попільнянського райсуду Леонід Васільєв та голова Попільнянської районної державної адміністрації Роман Суботенко.

Вітаючи присутніх, Голова Державної судової адміністрації України зазначив, що значимість події для районного центру визначається тим, що на оновлену будівлю суду тут чекали не один десяток років. "Зараз головне те, що судді та працівники апарату працюватимуть у сучасній судовій установі, а мешканці району отримають цивілізований доступ до правосуддя", — зазначив Зеновій Холоднюк. Він також наголосив, що зараз у судах України розпочався процес встановлення нових систем фіксації судового процесу й Попільнянський районний суд стане одним із перших, де така система буде встановлена. "Будемо вважати, що встановлення нової системи фіксації судового процесу, яку сьогодні працівники суду отримали чи не першими в Україні, стане добрим початком для роботи судової установи на значно вищому і якіснішому рівні", — сказав очільник ДСА України. Також він зазначив, що цьогоріч у Житомирській області капітально ремонтуються та оновлюються чотири районних суди, серед яких і Ружанський районний суд, котрий хоч і потребує значних капіталовкладень, але є сподівання, що до кінця року усі роботи буде завершено.

Заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч, який працює суддею Житомирського апеляційного адміністративного суду, у вітальному слові побажав землякам, аби кожне рішення, що прийматиметься в нових стінах, приймалося законно, справедливо, об'єктивно й неупереджено.

Після перерізання святкової стрічки учасники заходу оглянули приміщення суду, а це — чотири зали засідань, кабінети суддів, помічників та секретарів, працівників апарату, архівні кімнати та кімнати для адвокатів і прокурорів. Загалом у Попільнянському районному суді працює п'ять суддів та 25-ть працівників апарату.

Того ж дня в Попільнянському райсуді відбулася виробнича нарада, в якій взяли участь судді, керівники апаратів з найближчих до Попільні районних судів та відповідальні працівники ТУ ДСА в Житомирській області.

Під час наради Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк детально інформував присутніх про стан фінансування судової системи України та зазначив, що відповідно до Закону України "Про Державний бюджет" цього року, уперше за останні роки, на капітальні видатки в судовій системі заплановано майже 260 мільйонів гривень. "Зважаючи на те, що впродовж останніх років судова система України не отримувала коштів на капітальні видатки, це велика сума, але однозначно недостатня, щоб вирішити болючі питання матеріального забезпечення. Разом з тим, завдяки цим грошам, ми зможемо значно покращити матеріально-технічний стан тих судів, які цього потребують першочергово", — наголосив Зеновій Холоднюк.

Заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч, у свою чергу, відповів на цілий ряд питань, які стосувалися прийняття нового Закону України "Про судоустрій і статус суддів", що вступить у дію 30 вересня 2016 року. Він зазначив, що зараз при Раді суддів України працює робоча група, яка аналізує та опрацьовує новий закон з тим, щоб вже найближчим часом представити суддівському корпусу та працівникам апарату судів детальне тлумачення положень документа, яким регламентуватиметься діяльність судової системи України.

По завершенні наради учасники відвідали літературно-меморіальний музей-садибу родини Рильських у селі Романівці. 

Прес-центр судової влади