Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.07.2018, 07:46

Нові процесуальні кодекси обговорили в Одесі Нові процесуальні кодекси обговорили в Одесі

"Нові кодекси діють вже більше восьми місяців і за цей час можна вже зробити висновки про їх сильні та слабкі сторони, зокрема, про позитивні та проблемні нюанси Господарського процесуального кодексу." - Єгор Краснов голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України. 

Під час свого виступу, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду звернув увагу і на певні суттєві помилки чи непорозуміння, яких припускаються адвокати під час представництва інтересів у господарських спорах, в тому числі і в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

Іноземні експерти Берт Маан, адвокат, колишній суддя, Ремко Ван Рі, професор права Маастрихтського Університету, та Жан Лагадек, адвокат, викладач Паризького Університету розповіли про зарубіжний досвід врегулювання цивільного і господарського процесу.

Далі тема дискусії торкнулась нових засобів доказування, зокрема, подання електронних доказів та показань свідка у господарському та цивільному процесах. Галина Діброва, голова Комітету з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Ради суддів України, суддя Одеського апеляційного господарського суду, поділилась своїм баченням застосування новел процесуальних кодексів. В полі зору учасників дискусії опинились і нові правила юрисдикції. 

Судді обговорили термінологічні новації, новели в суб’єктно-предметних критеріях розмежування, новели територіальної підсудності тощо.

Учасники заходу обмінялись думками щодо практичних питань застосування нового процесуального законодавства, обговорили застосування заходів процесуального примусу та розумні строки у рамках нових кодексів, наслідки зловживання процесуальними правами та тимчасове вилучення доказів судом.

Прес-служба РСУ