Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.06.2021, 12:33

Оксана Марченко: "Судді вимагають припинити шантаж недофінансуванням судів!" Оксана Марченко:

15 червня 2021 року в Києві розпочав роботу дводенний IX Міжнародний судово-правовий форум. Захід присвячено обговоренню питань щодо судової реформи, роботи органів суддівського врядування, кадрового дефіциту та фінансування правосуддя.

Під час першої сесії "Судова реформа: перезавантаження" учасники обговорили індикатори ефективності правосуддя, ініціативи щодо створення нових спецсудів, перезавантаження ЄСІТС, а також причини та шляхи подолання кризи конституційної юстиції.

Оксана Марченко, заступниця Голови Ради суддів України, під час доповіді зосередила увагу на кадровому дефіциті суддів.

"На даний момент, судова гілка влади на тлі тотального недофінансування стоїть фактично з протягнутою рукою, але намагається забезпечити здійснення правосуддя. Судову гілку не помічають. Нас не бажають чути, не бажають чути про наші проблеми. І одна із найбільших проблем на даний час це – нестача кадрів. Наразі в Україні може зупинитись взагалі перегляд кримінальних справ в апеляційному порядку", - сказала Оксана Марченко.

Вона навела приклад з переліку судів і кількості суддів в цих судах, які здійснюють розгляд кримінальних справ. Так, в Харківському апеляційному суді кримінальні справи розглядає 8 суддів, в Тернопільському, Запорізькому, Івано-Франківському – 6, в Одеському – 5, в Волинському, Миколаївському, Рівненському – по 4 судді. В той же час, в Закарпатському апеляційному суді залишилось всього три "криміналіста", а в Сумській апеляції - тільки два.

"Ми впевнено рухаємось до того, що перегляд кримінальних справ не буде кому здійснювати. І навіть за найоптимістичнішими прогнозами стосовно відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії України, це не вирішить проблеми. Судді подають у відставку і навіть приийнятя закону не змінить ситуації – таких суддів просто не залишиться", - зауважила заступниця Голови Ради суддів України.

Оксана Марченко підкреслила, що, наразі судова гілка влади намагається самостійно вирішити цю проблему наявними резервами. Тобто, судді, які здійснюють розгляд цивільних справ, долучаються до роботи в кримінальних колегіях.

"Але чи надовго вистачить внутрішнього резерву суддів? Питання риторичне. Як бачать судді, то першочергово для вирішення наявних проблем потрібно припинити шантаж недофінансуванням судів! Звісно, що всі чекають початок роботи ВККСУ, оптимізації судів. Мають працювати процедури переведення суддів, буде достатня кількість кадрів, тільки тоді це зможе забезпечити дотримання розумних строків розгляду справ", - наголосила Оксана Марченко.

Фото: «ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА»

Пресслужба РСУ