Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.05.2021, 12:08

Олександр Сасевич: "Подача інформації про суд має бути об’єктивною і без додаткових маніпуляцій" Олександр Сасевич:

Олександр Сасевич: "Подача інформації про суд має бути об’єктивною і без додаткових маніпуляцій", - про це голова Комітету Ради суддів України з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Ради суддів України Олександр Сасевич наголосив під час регіонального онлайн семінару “Взаємовідносини між суддями та журналістами”.

Під час семінару українські та міжнародні експерти обговорили питання європейських стандартів та найкращих практик комунікацій між судовою владою та ЗМІ, а також проаналізували судову практику ЄСПЛ з цього питання (у тому числі – рішення щодо України). Особливу увагу на семінарі було приділено рішенням стосовно України щодо питань свободи слова, зокрема, на справах з питань, у яких виконання рішень перебуває під наглядом Комітету міністрів Ради Європи. Учасникам також було представлено огляд практики Верховного Суду з розгляду справ про захист гідності, честі та ділової репутації, а також практичні кейси з маніпулювання інформацією.

З вітальним словом до учасників звернувся Голова Ради суддів України Богдан Моніч. Він подякував організаторам за привернення уваги до такої важливої теми, як комунікація судів з суспільством.
"Безумовно, пандемія коронавірусу внесла корективи в наше життя і, на жаль, наразі не можна сказати, що взаємодія між суддями й журналістами, до певної міри, покращилась. Саме тому, Рада суддів України неодноразово звертала на це увагу своїми рішеннями. Ми завжди виступаємо за налагодження комунікації, за те, що суди мають бути відкритими, що принцип гласності має дотримуватись," - сказав Богдан Моніч.
Він нагадав, що Рада суддів України ще у 2020 році прийняла рішення №63 яким звернула увагу на дотримання прав учасників судових проваджень та представників ЗМІ в умовах карантину. В рішенні, зокрема йдеться про те, що представникам медіа має бути забезпечене право на участь в судових засіданнях, особливо в тих, які викликають суспільний резонанс. Водночас, якщо немає можливості допустити журналістів, то суд має забезпечити можливість отримати інформацію, а найпростіший спосіб — це онлайн-трансляції судових засідань.
"Звісно, пандемія внесла корективи й в життя суддівське, ми вже звикли працювати в режимі відео конференцій, звикли до того, що до суду приходить менше людей, звикли, що можна обмежити присутність кількість людей в залі судового засідання. Але я дуже сподіваюсь, що вже настав той час коли треба повертатись вже до життя до-пандемії. Судові засідання мають ставати більш відкритим, що випадки, коли суди будуть відмовляти у допуску журналістам посилаючись на пандемію, зникнуть, що дійсно комунікація і взаємодія покращиться," - підсумував очільник органу суддівського самоврядування.

В практичній частині семінару Олександр Сасевич, голова Комітету Ради суддів України з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Ради суддів України представив ключові рекомендації про межі допустимої критики судової діяльності з боку ЗМІ. Звернув увагу на висвітлення інформації про відправлення правосуддя, що ґрунтується на фактах та нормах етики, а також на роль ЗМІ у розвитку та підтримці справедливості та незалежності судової влади.

Своє бачення та думки щодо взаємодії ЗМІ та судів мали змогу представити й представники медіаспільноти. Зокрема, Лариса Денисенко, журналістка, правозахисниця, ведуча радіопрограм на Суспільному радіо зауважила, що спілкування суддів з суспільством не через рішення, а через медіа очевидно не є зоною комфорту для суддів. Між тим, на її погляд, робота суддею взагалі не про перебування в зоні комфорту, а спілкування має відбуватись не тільки через судові рішення.
"Підвищена увага, тиск, відповідальність за ухвалені рішення, це щоденна робота на тлі стресу. Це дуже важко. Але річ у тому, що репутацію інституції ніяким чином не побудуєш крім спілкування з тими, хто інформує суспільство про цю інституцію. І насправді навіть лінгвістично, перехід з риторики «Да я тебе засуджу!», «Я тебе по судах затягаю!» на риторику «Хай нас розсудять мудрі люди» - це означає, що відбулась зміна суспільного ставлення. І я цілком впевнена, що разом ми зможемо це зробити," - висловила сподівання Лариса Денисенко.

Планується що за результатами онлайн обговорень три українських консультанти - суддя-спікер, юристка з питань засобів масової інформації та представниця української неурядової організації “StopFake” - будуть залучені до розробки інструментарію, за технічної підтримки, яку надаватиме секретаріат Проєкту. Ця публікація має стати інструментом спілкування та співпраці суддів та журналістів.

Довідково: серію регіональних обговорень започатковано в рамках реалізації Проєкту РЄ "Правова освіта у галузі свобода слова в Україні" в партнерстві з Національною школою суддів України (НШСУ), Радою суддів України, Львівським та Одеським регіональними відділеннями НШСУ.

Переглянути перебіг семінару можна тут

Пресслужба РСУ