Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.04.2021, 05:07

Олександр Сасевич:"В третьому тисячолітті не можна обійтись без комунікаційної діяльності" Олександр Сасевич:

Олександр Сасевич:"В третьому тисячолітті не можна обійтись без комунікаційної діяльності", - про це голова Комітету Ради суддів України з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександр Сасевич наголосив під час регіонального онлайн семінару “Взаємодія між суддями та журналістами”.

Під час семінару українські та міжнародні експерти обговорили питання європейських стандартів та найкращих практик комунікацій між судовою владою та ЗМІ, а також проаналізували судову практику ЄСПЛ з цього питання (у тому числі – рішення щодо України). Особливу увагу на семінарі було приділено рішенням стосовно України щодо питань свободи слова, зокрема, на справах з питань, у яких виконання рішень перебуває під наглядом Комітету міністрів Ради Європи. Учасникам також було представлено огляд практики Верховного Суду з розгляду справ про захист гідності, честі та ділової репутації, рекомендації Вищої ради правосуддя щодо здійснення правосуддя в умовах пандемії та права на свободу слова, а також практичні кейси з маніпулювання інформацією.

Олександр Сасевич під час своєї сесії зосередив увагу на ролі судової влади, органів суддівського самоврядування і врядування та окремих суддів у полегшенні доступу до інформації. На думку Олександра Сасевича, флагманами в комунікаційній діяльності судової гілки влади, на сьогодні, виступають Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Рада суддів України, якщо аналізувати далі, то наступною ланкою є апеляційні та місцеві суди. Апеляційні спеціалізовані суди забезпечують свою діяльність, оскільки в них створені пресслужби. Проблема з кадровим наповненням залишається дуже актуальною для апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції. Ще у 2015 році Рада суддів України ініціювала питання введення в кожному суді посади прессекретаря, однак в реальності, окремої посади в цих судах немає.

"З чого формується думка про суди? Щодо судів яких інстанцій? В який суд спочатку звертаються громадяни? Відповідь: в місцеві та апеляційні суди. Ми повинні розуміти, що ми всі, судді, є заручниками поведінки кожного з нас. Тобто, якщо станеться в районному суді якась проблема, то це проблема не районного суду, а судової влади, якщо виникає якась критика будь-якої судової установи, то кажуть – судова влада. Саме тому, нам потрібно зрозуміти, що наша робота є командною", - підкреслив член Ради суддів України Олександр Сасевич.

Він також озвучив і пропозиції Ради суддів України, зокрема, передбачити у новостворених судах окрему посаду прессекретаря, з огляду на важливість здійснення комунікаційної діяльності судової гілки влади та в умовах карантину, судами мають використовуватись в повному обсязі можливості онлайн трансляцій судових засідань, задля забезпечення журналістам доступу до інформації.

Планується що за результатами онлайн обговорень три українських консультанти - суддя-спікер, юристка з питань засобів масової інформації та представниця української неурядової організації “StopFake” - будуть залучені до розробки інструментарію, за технічної підтримки, яку надаватиме секретаріат Проєкту. Ця публікація має стати інструментом спілкування та співпраці суддів та журналістів.

Довідково: серію регіональних обговорень започатковано в рамках реалізації Проєкту РЄ "Правова освіта у галузі свобода слова в Україні" в партнерстві з Національною школою суддів України (НШСУ), Радою суддів України, Львівським та Одеським регіональними відділеннями НШСУ, пресслужбами Верховного Суду, Вищої ради правосуддя та Ради суддів України.

Переглянути перебіг семінару можна тут