Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.06.2018, 13:48

​Он-лайн трансляції судових засідань – один з механізмів підвищення довіри до суду ​Он-лайн трансляції судових засідань – один з механізмів підвищення довіри до суду

Круглий стіл “Транслювання судових засідань та їх коментування як інструменти захисту права на справедливий суд та освіти для правників” відбувся сьогодні у Києві. Організатором заходу виступила Громадська організація "Вектор прав людини" в рамках проекту "Суд людською мовою: коментування судових процесів, що транслюються технічними засобами судів, як інноваційний інструмент забезпечення права на відкриті слухання та принципу гласності судових процесів", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми "Нове правосуддя".

У засіданні "круглого столу" взяли участь представники установ судової влади, закладів вищої освіти, у яких викладається право, громадських організацій, міжнародних організацій-донорів, які підтримують проведення судової реформи та розвиток громадянського суспільства, медійники та правники. Всі вони були зацікавленні в обговоренні питань, які ставилися в межах заявленої тематики - транслювання судових засідань та їх коментування як інструмент захисту права на справедливий суд та освіти для правників.

Як відзначали організатори та спікери, за нинішніх умов у демократичному суспільстві діяльність органів судової влади та громадських організацій повинна носити винятково публічний характер. І така відкритість забезпечується поширенням інформації про діяльність самих органів й організацій через засоби масової інформації та за допомогою інших форм повідомлення громадян. У судовій владі такою формою є трансляція судових засідань технічними засобами суду.

Як зазначила керівниця ГО "Вектор прав людини", координаторка проекту "Суд людською мовою" Валерія Рибак, сьогодні цей механізм є важливим рушієм підвищення рівня забезпечення права на справедливий суд, зокрема, права на публічні слухання, принципів гласності та відкритості судочинства.

"Завдяки плідній співпраці громадських організацій, адвокатів, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, прес-служби органів суддівського самоврядування стали можливими судові трансляції із зали засідань, де відбувались судові слухання. Ця практика, як свідчить час, отримала позитивні відгуки як всередині самої судової системи так і серед учасників судових процесів, громадськості та медіа". – наголосила пані Валерія.

Представниця прес-служби органів суддівського самоврядування Ольга Какауліна нагадала присутнім, що перша трансляція відбулася у процесі розгляду справи про вбивство 39 людей на Майдані 20 лютого 2014 року, яка дотепер слухається у Святошинському районному суді міста Києва, третього липня 2015 року. "Станом на квітень 2018 року, трансляції судових засідань технічними засобами судів здійснюються у 102 кримінальних провадженнях та інших видах судових справ у 18 областях України, у 48 судах і їх кількість постійно зростає", - сказала пані Ольга. Вона також додала, що всі он-лайн трансляції ведуться і зберігаються на офіційному Youtube каналі веб-порталу "Судова влада України".

Учасники зібрання від вищих освітніх закладів, а це викладачі-правники, практикуючі адвокати та правозахисники, у свою чергу, говорили про позитивний досвід проведення практичних занять у вишах з використанням відео судових засідань. Вони переконані, що це дозволяє студентам сконцентруватися на деталях, фактах і самому механізму організації процесу, відмежувавшись від емоційної складової.

У підсумку засідання, відзначивши позитивні сторони он-лайн трансляцій судових засідань, учасники обговорення окреслили спільні кроки щодо вдосконалення та поширення механізмів транслювання судових засідань технічними засобами судів задля забезпечення відкритості та прозорості діяльності судової влади.

Прес-служба РСУ