Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.01.2020, 06:18

Пішов з життя видатний правник незалежної України Віталій Федорович Бойко Пішов з життя видатний правник незалежної України Віталій Федорович Бойко

Пішов з життя Віталій Федорович Бойко (1937-2020 рр.) – Голова Верховного Суду України (1994–2002), Міністр юстиції України (1990–1992), Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Віталій Федорович Бойко був знаковою постаттю в історії української правової системи. Зокрема, як голова ЦВК України з виборів народних депутатів мав честь відкривати перше пленарне засідання Верховної Ради України І скликання.

У період із 1990 р. по 1992 р. обіймав посаду Міністра юстиції України. Саме тоді міністерство розробило основні положення, що лягли в основу надзвичайно важливих законів "Про власність", "Про економічну самостійність України" та інших нормативних актів. Це було непростим завданням, оскільки вносилися зміни в законодавчі акти у зв'язку з набуттям Україною незалежності, по-новому формулювалися окремі положення закону, починаючи з Кримінального кодексу, були внесені зміни до закону "Про судоустрій України", приймалися нові закони.

21 грудня 1994 року був обраний Головою Верховного Суду України й очолював його до виходу у відставку 24 жовтня 2002 року. Член Вищої ради юстиції за посадою (24.03.1998 – 24.10.2002). Суддя вищого кваліфікаційного класу.
В 2009 році був обраний Головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Ініціатор багатьох законопроектів та пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства України, здійснення у державі судово-правової реформи. Входив до складу Ради при Президентові України з питань реформування судової системи України та до Вищої ради юстиції. Був одним із організаторів Спілки юристів України.

Нагороджений багатьма  державними нагородами та відзнаками. 

Рада суддів України висловлює глибокі співчуття рідним та близьким Віталія Федоровича.

Пресслужба РСУ