Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.08.2019, 08:28

​Правники спільно протидіятимуть тортурам ​Правники спільно протидіятимуть тортурам

Міжвідомчу інструкцію щодо комплексної протидії тортурам обговорили під час круглого столу в Києві представники Державного бюро розслідувань спільно з правниками, представниками суддівського та адвокатського самоврядування, фахівцями МОЗ, представниками правоохоронних органів та омбудсмена. Спільні, зкоординовані дії у майбутньому дозволять ДБР безпосередньо дізнаватися про факти катувань та інших злочинів, які вчиняються працівниками правоохоронних органів.

Інструкцію, яка визначає механізм взаємодії всіх правоохоронних органів, закладів охорони здоров’я, омбудсмена, представників суддівського та адвокатського самоврядування та інших державних органів у разі виявлення можливих фактів катування підготовлено з метою своєчасного та ефективного розслідування фактів катування чи жорстокого поводження з людьми у ДБР.

За словами Першої заступниці Директора Державного бюро розслідувань Ольги Варченко, інструкція буде не просто формальною методичкою, а зрозумілим і практичним документом, яким будуть послуговуватися судді, адвокати, правоохоронці, медики та потерпілі.

"Прийняття цієї Інструкції — надзвичайно важливий крок у напрямку захисту прав людини, адже вона покликана стати потужним інструментом моніторингу та контролю за фактами, що мають ознаки катування. Комплексна протидія катуванням – один із базових пріоритетів у роботі Державного бюро розслідувань", – наголосила Ольга Варченко.

Так, відповідно до цієї Інструкції, у разі надходження заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, що може мати ознаки катування, вчинене особами, підслідними ДБР, копія такої заяви чи повідомлення негайно, але не пізніше 12 годин, направляється до чергової частини найближчого територіального управління ДБР.

У разі встановлення випадку ознак катувань або ознак насильницької смерті, що може бути наслідком катувань, працівники закладів охорони здоров’я негайно повідомляють чергову частину найближчого територіального управління ДБР або "гарячу лінію" ДБР.

Прийняття цієї Інструкції надзвичайно важливий крок у напрямку захисту прав людини, адже новий документ має стати дієвим інструментом моніторингу та контролю за фактами, що мають ознаки катування.

Планується, що остаточний варіант Інструкції буде затверджено міжвідомчим наказом уже до початку вересня.

Раду суддів України під час заходу представляв заступник Голови РСУ Вадим Бутенко.

Прес-служба РСУ