Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.03.2019, 13:34

Представники Ради суддів України взяли участь у ІІ судовому форумі Асоціації адвокатів України Представники Ради суддів України взяли участь у ІІ судовому форумі Асоціації адвокатів України

Представники Ради суддів України взяли участь у ІІ судовому форумі Асоціації адвокатів України Сьогодні в Києві відбувся ІІ судовий форум Асоціації адвокатів України. Раду суддів на зібранні представили Голова Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Верховного Суду Єгор Краснов, голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук та член Ради, суддя Київського окружного адміністративного суду Олег Головенко.

Під час заходу обговорювалися питання, які стосуються нової філософії правосуддя та погляду на неї з боку адвокатсько-суддівської спільноти, а також говорилось про нові процесуальні новели, які увійшли в юриспруденцію з прийняттям нових кодексів, про процесуальне переозброєння, про застосування судових практик з розгляду господарських справ, про роль політиків і громадськості у судових процесах та їхній вплив на судову владу загалом та інше. Ці питання особливо актуальні для адвокатсько-суддівської спільноти ще й з огляду на те, що із січня 2019 року адвокати отримали монополію на процесуальне представництво у судах усіх інстанцій.

Це означає, що у адвокатів, суддів та іншим представників юридичної спільноти з'явилася можливість узагальнити інформацію за рік роботи у нових умовах та оцінити практичні проблеми й здобутки, а також подискутувати про оптимальну модель адвокатури для України. Відтак, виступаючи на форумі, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що гострота винесених на обговорення форуму питань особливо актуальна з огляду на судову реформу, яка триває у державі і на активну участь у цих процесах громадськості. 

"Ми, судді, навчилися реагувати на виклики громадянського суспільства, враховуємо його думку і поважаємо позицію. Разом з тим, зазначаємо, що тільки критикою і непоодинокими звинуваченнями у закритості судової влади, консенсусу досягнути буде складно. Тим більше, так само, як адвокати та науковці, які зайшли у суддівські колективи, громадськість теж має право брати участь у судочинстві як присяжні, але великого бажання долучитися до цього процесу у громадян нема. Судам складно сформувати колегії з присяжних, а це означає, що суспільство не готове брати на себе відповідальність за винесення вироків і у цьому напрямку нам спільно потрібно багато працювати", - наголосив Олег Ткачук. 

Щодо професійних питань, то під час форуму обговорювалось застосування статті 375 Кримінального кодексу України у якій йдеться про постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови. Олег Ткачук інформував спільноту, що масового застосування ця стаття не має, але ризики її використання в особливо складних і резонансних справах залишаються. Також жваву дискусію викликало обговорення питання про вплив на судову діяльність "активістів" та псевдопредставників громадськості. В ході обговорення торкнулися питання існування суддівського корпоративізму та відсутності його в суддівському співтоваристві. 

На завершення свого виступу Олег Ткачук наголосив, що ефективне правосуддя це запорука високопрофесійної діяльності не тільки суддів, але й адвокатів та прокурорів, діяльність яких регламентована розділом Конституції, котрий має назву "Правосуддя". Саме з цією метою РСУ підписали Меморандум про співробітництво з Асоціацією адвокатів України. Наразі триває робота над запровадженням спільних етичних принципі.

Прес-служба РСУ