Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.02.2019, 14:52

Рада суддів України та ГО "Відкрита Україна" підписали Меморандум про співпрацю Рада суддів України та ГО

Рада суддів України та Громадська організація "Відкрита Україна", у рамках якої з 2013 року реалізовується проект "Відкритий суд", підписали Меморандум про співпрацю. Голова Ради суддів України Олег Ткачук, вітаючи представників Громадської організація "Відкрита Україна" на чолі з головою Станіславом Батриним зазначив, що підписання Меморандуму про партнерство має стати черговим підтвердженням спільних зусиль суддівського самоврядування та громадських організацій на шляху до утвердження засад відкритості та прозорості судової влади.

Він також інформував колег про те, що у Раді суддів України зараз активно працюють над створенням спільних етичних норм поведінки у процесі адвокатів і прокурорів. "Ми підписали подібні Меморандуми про співпрацю з Радою прокурорів України, Національною асоціацією адвокатів України, з Асоціацією правників України, представниками громадських правничих організацій з тим, щоб зробити український процес максимально зрозумілим та відкритим для громадськості і, разом з тим, виробити спільні правила поведінки, обов’язкові для усіх, хто залучається до здійснення правосуддя", - наголосив Олег Ткачук.

Олег Головенко, член РСУ, суддя Київського окружного адміністративного суду, який також був присутній на зустрічі, зазначив, що питання, у яких співпрацюватимуть суддівське самоврядування та "Відкритий суд", особливо актуальні для судів перших інстанцій, де вирішується левова частка усіх судових спорів.

У свою чергу, голова ГО "Відкрита Україна", керівник проекту "Відкритий суд" Станіслав Батрин, інформував Голову Ради про наявність в організації великого масиву інформації з судових процесів, що вже систематизовані та узагальнені і на їхній основі можна скласти грунтовний перелік проблем, які найчастіше виникають у засіданні.

"Зміцнення незалежності суддів та етика правосуддя – ось ті головні питання, у врегулюванні яких ми, як громадська організація, проект та Рада Експертів, до складу якої входять національні та міжнародні експерти з відповідним досвідом у тій чи іншій галузі знань, готові брати найактивнішу участь", - сказав Станіслав Батрин. Він також погодився з Олегом Ткачуком у тому, що правила етики поведінки юристів у процесі мають бути спільними як для адвокатів, так і для прокурорів.

У підсумку зустрічі Голова Ради суддів України Олег Ткачук підкреслив, що така "спільна співпраця має стати ключовим моментом, який сприятиме розвитку і захисту суддівської незалежності".

Прес-служба РСУ