Рада Суддів
України

uaUA enEN

14.01.2019, 14:12

Рада суддів України та ГО "Відкрита Україна" проведуть спільний круглий стіл Рада суддів України та ГО

Україна вже майже п’ять років перебуває в умовах збройної агресії проти неї. Одна з найбільших країн Європи переживає період окупації значної території, для ворога, люди стали суб’єктом випробування методів гібридної війни. Обговоренню важливих питань щодо захисту прав громадян в умовах збройної агресії була присвячена робоча зустріч Голови Ради суддів України Олега Ткачука з керівником громадської організації "Відкрита Україна" Станіславом Батриним.

"В такий складний час мирні методи організації роботи судів не завжди мають достатній ефект, а можливості судового захисту прав, свобод та інтересів людини, інколи достатньо обмежені. Проте, ми маємо вживати всіх заходів для того, щоб кожний хто бажає і потребує правосуддя його отримав", - наголосив очільник органу суддівського самоврядування Олег Ткачук. 

Голова Ради суддів України підкреслив, що вочевидь, є необхідність обговорити питання забезпечення доступу до правосуддя в умовах збройної агресії. Яким чином у короткий строк розглянути ту чи іншу судову справу. В той же час, як зробити так, щоб винний у злочині отримав відповідне покарання, а потерпілий від злочину, від війни, мав справедливе відшкодування за моральні і матеріальні збитки.

Зі свого боку, Станіслав Батрин зазначив, що в наслідок акту збройної агресії Росії, організацією на постійній основі накопичуються та систематизуються документально підтверджені (офіційні) докази збройної агресії Росії проти України, проводяться численні заходи (круглі столи, конференції, форуми) з метою вироблення єдиної правової політики держави щодо відсічі збройної агресії і подолання її наслідків, захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб та, в цілому держави. 

"В сучасних умовах постає питання щодо вироблення та імплементації якісної, а, головне, працюючої стратегії захисту прав та інтересів громадян, які безпосередньо постраждали внаслідок акту агресії. Поряд з тим, що ми повинні звертати увагу світової спільноти на дії РФ і вимагати застосування відповідного рівня заходів до агресора, - ми повинні надати відповіді мільйонам громадян, якою ж є реакція держави на проблему, оскільки мова йде про долі людей", - відзначив Станіслав Батрин.

Під час зустрічі сторони обговорили і питання щодо діяльності органів військової юстиції, як складової системи правопорядку в державі, адже в суспільстві висловлюються різні думки щодо доцільності відновлення роботи військових судів задля забезпечення належного рівня захисту прав військовослужбовців та військової дисципліни.

У підсумку робочої зустрічі сторони домовились про проведення 1 лютого 2019 року, спільного круглого столу "Забезпечення судового захисту в умовах збройної агресії". Учасниками заходу будуть представники органів законодавчої, виконавчої та судової влади, зокрема: Рада суддів України, Верховний Суд, Генеральний штаб Збройних сил України, Міністерство оборони України, Міністерство юстиції України, Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, окремі народні депутати, а також дипломати, представники професійних спільнот, громадськості та науковці. Результати роботи круглого столу стануть предметом обговорення на засіданні Ради суддів України. Планується, що РСУ висловить свою позицію у відповідному рішенні.

Довідково: Громадською організацією "Відкрита Україна" втілюються у життя ініціативи у сфері правосуддя, державного управління, освіти та соціальної політики. За наслідком акту збройної агресії Росії, організацією на постійній основі накопичуються та систематизуються документально підтверджені (офіційні) докази збройної агресії Росії проти України. В межах ГО "Відкрита Україна" отримує свою реалізацію Проект "Відкритий Суд", що об’єднує десятки тисяч представників юридичної спільноти у реформуванні правосуддя на засадах відкритості та гласності судочинства. Офіційними партнерами ГО "Відкрита Україна" є: Верховний Суд України, десятки судів першої та апеляційної інстанції у всіх областях держави, WNISEF, Проект ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", Columbia University (New York), Northwestern University, University of California, Berkeley and Sociology Group, НААУ, Координаційний центр БПД, Асоціація адвокатів України. 

Прес-служба РСУ